€5.000 premie bij aankoop elektrische wagen: wat moet je weten?

Gepost op

Ieder jaar presenteert de Vlaamse Regering haar krachtlijnen voor haar begroting in haar Septemberverklaring. Ook dit jaar was dit niet anders en er is één maatregel dewelke we specifiek even onder de aandacht willen brengen.  

Zo heeft de Vlaamse Regering beslist om een premiestelsel op te zetten voor particulieren die een elektrische wagen kopen. Op deze manier wenst de Vlaamse Regering de elektrificatie, en dus vergroening, van het Vlaamse te wagenpark ondersteunen.  

Voor bedrijfswagens is deze wending al een tijdje aan de gang gelet op de wijzigende fiscale regels inzake de aftrekbaarheid van autokosten. Samengevat komt het erop neer dat de aankoop van een elektrische wagen voortaan fiscaal veel interessanter is dan de aankoop van een wagen aangedreven op fossiele brandstof.  

Particulieren

Op de particuliere markt is deze trend voorlopig echter minder voelbaar. De voornaamste reden hiervoor is dat een elektrische wagen in aankoop gemiddeld duurder is dan een wagen met een verbrandingsmotor. Bijgevolg past de aankoop minder snel binnen het budget van een particulier. Om hieraan tegemoet te komen, voert de Vlaamse Regering nu een premie in voor particulieren die een elektrische wagen willen aankopen.  

De premie geldt voor aankopen vanaf 2024 voor wagens met een kostprijs van minder dan €40.000, inclusief btw. Er is zowel een premie beschikbaar voor nieuwe wagens als voor tweedehandswagens. De premies verminderen doorheen de jaren vanuit de assumptie dat de kostprijs van elektrische wagens tevens zal afnemen. Hieronder een overzicht: 

Jaar 

Nieuw 

Tweedehands 

2024 

€5.000 

€3.000 

2025 

€4.000 

€2.500 

2026 

€3.000 

€2.000 


Om misbruik te vermijden moet je minstens drie jaar eigenaar blijven van het voertuig waarvoor een premie werd ontvangen.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.