EPC verplicht bij verhuur vanaf oktober 2023

Gepost op

Het energieprestatiecertificaat (EPC) wint steeds meer aan belang. We informeerden jou reeds dat er een verplichting bestaat voor appartementsgebouwen om een EPC te laten opmaken voor de gemeenschappelijke delen. Verder werd de indexatie van huurinkomsten ook afhankelijk gemaakt van uw EPC-label.  

Ondertussen heeft de Vlaamse overheid de wetgeving nog verder aangescherpt. In tegenstelling tot voorheen moet er vanaf 1 oktober 2023 steeds een geldig EPC voor handen zijn wanneer een onroerend goed wordt verhuurd. Het verslag moet ten laatste beschikbaar zijn bij het ondertekenen van de huurovereenkomst indien er geen publiciteit voor de verhuur wordt gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een gebouw verhuurt aan jouw eigen onderneming. 

In het verleden moest in het geval van het maken van publiciteit een EPC beschikbaar zijn. Aan deze regel verandert in principe niets. Maak je publiciteit voor de verhuur van jouw onroerend goed, dan moet het EPC beschikbaar zijn vanaf het ogenblijk dat je publiciteit begint te maken.  

Voormelde verplichtingen gelden trouwens niet enkel voor residentiële gebouwen, maar tevens voor niet-residentiële gebouwen.  

Is er op het gepaste moment geen EPC beschikbaar dan riskeer je een boete van €500 tot wel €5.000. Bovendien ontslaat het betalen van de boete jou er niet van om alsnog een EPC te laten opmaken. Het spreekt dan ook voor zich dat het beter is om dit te vermijden en te verzekeren dat je te allen tijde in overeenstemming met de wet handelt.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.