(Mede-)eigenaar van een appartementsgebouw: nu ook EPC voor gemeenschappelijke delen

Gepost op

Sinds begin dit jaar moeten grotere appartementsgebouwen beschikken over een energieprestatiecertificaat (EPC) voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Op deze manier kan de energiezuinigheid van de gemeenschappelijke delen in kaart worden gebracht.

Bent u eigenaar van een appartement in een appartementsgebouw met minstens vijftien eenheden, dan gaat u best even na of reeds een EPC werd opgesteld voor de gemeenschappelijke delen. Sinds begin van dit jaar moet het EPC namelijk aanwezig zijn voor grotere appartementsgebouwen.

In tegenstelling tot bij het EPC voor het appartement zelf, staat dit los van de eventuele verhuur of verkoop van de appartementen zelf.

Is niet voldaan aan deze verplichting, dan riskeren de eigenaars van het gebouw een boete van €500 - €5.000. Vooralsnog werden hier nog geen controles op gedaan, maar deze werden wel reeds aangekondigd voor later dit jaar. Als u dus nog niet in orde bent, is het aan te raden om dit nog zo snel mogelijk in orde te brengen om zodoende een boete te vermijden. U mag hiervoor rekenen op een kostprijs tussen de €200 - €500, goedkoper dan een boet dus.

Appartementsgebouwen met minder dan 15 eenheden hebben nog iets langer de tijd om het EPC in orde te brengen. Gebouwen met 5 tot en met 14 eenheden, hebben nog tijd 1 januari 2023. Gebouwen van 2 tot en met 4 eenheden krijgen nog tijd tot 1 januari 2024. Dat wil uiteraard niet zeggen dat u tot het laatste ogenblik moet wachten om dit in orde te brengen aangezien de expert de nodige tijd nodig heeft om het EPC op te maken.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.