Fiscale controles: wat u moet weten

Via fiscale controles wil de belastingdienst ondernemingen aanzetten om hun fiscale verplichtingen correct na te komen. Dit kunnen fiscale controles zijn op de vennootschapsbelasting, op de personenbelasting of op de btw-aangifte. Hierbij worden veelal ondernemingen geselecteerd die slechter scoren op een aantal indicatoren en dus een groter fiscaal risico inhouden, maar ook ondernemingen en eenmanszaken die niets te verbergen hebben worden weleens gecontroleerd. Met een deskundige boekhouder onder de arm beperkt u niet alleen uw fiscaal risico, u wordt ook bijgestaan indien u te maken krijgt met een fiscale controle.

Welke documenten moeten ondernemingen bijhouden?

Een onderneming moet alle documenten bewaren die nodig zijn om haar belastbaar inkomen te bepalen zodat dit voorgelegd kan worden bij een fiscale controle, ook als het gaat om een eenmanszaak. Dit zijn alle documenten die gebruikt zijn om de belastingaangifte in te vullen zoals:

 • De boekhouding van de onderneming
  • Jaarrekening, beslissingen van de algemene vergadering, aandeelhoudersregister etc.
 • De bewijsstukken van de boekingen
  • Facturen, offertes, bestel- en leveringsbonnen, vervoersdocumenten, bankuittreksels etc. 
 • Loonfiches
 • Bewijsstukken van de teruggevorderde kosten

Let op: Indien het boekhoudsysteem geïnformatiseerd is, moet het bedrijf ook bestanden bewaren die betrekking hebben op de analyse, programmering en werking van het gebruikte computersysteem, evenals de informatiedragers en alle gegevens die ze bevatten.

De onderzoekstermijn van een fiscale controle

Om het bedrag van uw inkomsten na te gaan bij een fiscale controle heeft de overheid een normale onderzoekstermijn van 3 jaar. De termijn begint te lopen op 1 januari van het jaar van de belastingheffing waarvoor de belasting verschuldigd is. 

Deze periode kan worden verlengd tot 7 jaar in geval van een inbreuk op de wettelijke of reglementaire maatregelen inzake belastingen die gebeurde met frauduleuze intentie of met de bedoeling te schaden. Om onderzoek te kunnen doen, moet de fiscale controleur u vooraf schriftelijk informeren over de bewijzen van fraude die hij tegen u heeft verzameld.

De kans op een fiscale controle verminderen

Er zijn gelukkig een aantal factoren die, wanneer ze in acht worden genomen, de kans op een fiscale controle grondig verminderen. Dit zijn enerzijds zaken waar u zelf rechtstreeks invloed op heeft zoals:

 • Niet meer uitgeven dan u verdient
 • Ervoor zorgen dat uw inkomsten niet te veel schommelen
 • Niet te veel afwijken van soortgelijke bedrijven in de sector

Anderzijds doet ook een overzichtelijke boekhouding en het zorgvuldig bijhouden van documenten heel veel aangaande het beperken van uw fiscaal risico en verminderen van de kans op fiscale controle. Wanneer de fiscus bepaalde documenten vraagt, moet u in staat zijn om deze informatie te verschaffen. Wanneer u samenwerkt met een professionele boekhouder geniet u sowieso al van deze voordelen.

Assistentie van een boekhouder bij fiscale controles

Uiteraard heeft elke onderneming wel eens te maken met fiscale controles. Als specialist in accountancy & fiscaliteit, helpen wij onze klanten bij zowel de voorbereiding als de vertegenwoordiging tijdens de fiscale controle zelf. Uw vaste vertrouwenspersonen binnen Ac|s Accountants kennen uw dossier door en door. Kortom: wanneer u uw boekhouding bij ons uit handen geeft, kan u op beide oren slapen.

Fiscale controles ten tijde van de coronacrisis

Ook de coronacrisis heeft impact op fiscale controles. Doorgaans mochten belastingcontroleurs doorlopend een controle ter plaatse komen doen in uw zaak. Omdat we het afgelopen jaar contacten zoveel mogelijk moesten beperken, heeft de fiscus beslist om alle niet-essentiële controles ter plaatse uit te stellen. Controles die nodig zijn om de fiscale belangen van de staat te beschermen, blijven gewoon doorgaan.

Contact opnemen

Bent u ongerust over een eventuele fiscale controle? Onze professionele accountants staan u graag bij. Neem contact op via onderstaand formulier of met een Ac|s boekhoudkantoor in uw buurt.

Stuur ons een bericht

Grote Baan 201, 2380 Ravels
Lierseweg 238, 2200 Herentals
Sint-Antoniusstraat 16, 2400 Mol
Parklaan 44, 2300 Turnhout
Beukenlei 24, 2960 Brecht
Desmedtstraat 23, 2320 Minderhout
Palmbosstraat 9a, 2990 Loenhout
Leuvensesteenweg 141, 3390 Tielt-Winge
Rauwelkoven 43a, 2440 Geel

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.