Aangifte personenbelasting: wat u moet weten

De personenbelasting heeft betrekking op iedere Belgische belastingplichtige. Dat wil zeggen dat iedereen die in België woont of die vanuit België zijn besturingen doet, verplicht is om op personenbelasting in te dienen of te betalen.

Berekening van de personenbelasting

De personenbelasting wordt berekend op het totale netto inkomen van de belastingplichtige. Dit totale netto inkomen omvat zowel het onroerend, roerend, divers als beroepsinkomen. 

Het voorstel van vereenvoudigde aangifte

Voor belastingplichtigen met een zeer stabiele fiscale situatie, bestaat er het voorstel van vereenvoudigde aangifte. Dit is als het ware een simulatie van de berekening van uw belastingen op basis van de gegevens die gekend zijn bij de FOD Financiën. Als u een dergelijk voorstel hebt ontvangen, bent u niet meer genoodzaakt om een belastingaangifte in te dienen.  Zijn uw gegevens onjuist of onvolledig? Dan kan u dit voorstel wijzigen via het papieren antwoordformulier, online via Tax-on-web of door beroep te doen op een accountant voor het indienen van uw personenbelasting.

Aangifte personenbelasting als eenmanszaak of zelfstandige

Wie een eenmanszaak heeft dient elk jaar aangifte van de personenbelasting in te dienen. Deze personenbelastingen worden berekend op het netto beroepsinkomen (uw ontvangen beroepsinkomsten - uw beroepskosten). Zodra dit inkomen hoger is dan het belastingvrije minimum bent u verplicht om belastingen te betalen. Bent u zowel zelfstandige als werknemer? Dan wordt de som gemaakt van uw loon als werknemer en uw loon als zelfstandige en worden de personenbelastingen berekend op dit totaal.

Let op: startende zelfstandigen dienen een bijkomend aangifteformulier in te vullen. Als u uw aangifte via Tax-On-Web doet, kan u dit formulier eenvoudig opvragen. 

Hoe de aangifte personenbelasting indienen?

Hebt u geen voorstel van vereenvoudigde aangifte gekregen, dan bent u in principe genoodzaakt om een personenaangifte te doen. Er zijn drie verschillende mogelijkheden om de aangifte van de personenbelasting in te dienen.

  • Via (MyMinfin) Tax-on-web: Tax-on-web is het Belgische webplatform van het ministerie van financiën. De meeste eenmanszaken en boekhoudkantoren die een mandaat krijgen, doen ondertussen beroep op dit online platform. Om in te loggen hebt u enkel een identiteitskaart en een kaartlezer nodig.
     
  • Per post: daarnaast is er ook de mogelijkheden om de aangifte van de personenbelasting via de post naar de administratie te versturen. Let op: de deadline ligt hier doorgaans vroeger dan bij zijn digitale variant.
     
  • Met een volmacht aan uw dossierbeheerder: via deze weg geeft u een mandaat aan uw dossierbeheerder om uw personenbelasting in te dienen via Tax-on-web. Dit mandaat kan op elk moment stopgezet worden. 

Aangifte personenbelasting met een accountant

Uw personenbelasting indienen met een accountant is natuurlijk de veiligste optie. Zo vermijdt u niet alleen de herinneringsbrief in september voor niet-ingediende aangiftes, u bespaart uzelf ook heel wat kostbare tijd. Bovendien zijn onze boekhouders volledig thuis in de verschillende regelgevingen waardoor we deze op een gunstige manier kunnen toepassen.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.