Uw jaarrekening opstellen met een boekhouder

De meeste Belgische vennootschappen (mits enkele uitzonderingen) moeten verplicht elk jaar een jaarrekening opstellen. Het behoort in principe tot de financiële verplichtingen van een onderneming. Een jaarrekening geeft de financiële situatie van een bedrijf weer tijdens het voorbije boekjaar. Weet u niet hoe u hieraan moet beginnen? Of bent u niet zo goed in het naleven van deadlines? Dan spreekt u beter een gespecialiseerde boekhouder aan.

Wie moet een jaarrekening opstellen?

Alle Belgische Vennootschappen moeten, behoudens enkele uitzonderingen, jaarlijks een (geconsolideerde) jaarrekening neerleggen bij de Balanscentrale van de Nationale Bank. Ook Belgische Verenigingen en stichtingen (zoals de vzw) dienen een jaarrekening op te maken of op te laten maken door een accountant.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening in België wordt onderworpen aan een vaststaand schema. Dit geldt zowel voor de inhoud als de opmaak ervan. Een jaarrekening bestaat uit 3 delen: de balans, de resultatenrekening en de toelichtingen.

  • De balans: dit document is een belangrijk onderdeel van de jaarrekening. Het is als het ware een momentopname van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen van de onderneming.
     
  • De resultatenrekening: dit document lijst de belangrijkste opbrengsten en kosten op die gemaakt werden tijdens het afgelopen boekjaar. Een synoniem voor de resultatenrekening is de winst-en-verliesrekening.
     
  • De sociale balans: dit document geeft meer informatie over de evolutie en de samenstelling van het personeelsbestand tijdens het boekjaar. 
     
  • De toelichtingen: deze zijn een belangrijke aanvulling op bovenstaande twee documenten. Hierin verklaart een onderneming welke waarderingsregels zijn gebruikt om tot de cijfers uit de balans en de resultatenrekening te komen.

Publieke toegankelijkheid van jaarrekeningen

In België is dankzij de publicatieplicht altijd mogelijk om (geconsolideerde) jaarrekeningen die werden neergelegd via de nationale bank van België, te raadplegen. Gezien deze transparantie in vele Europese landen niet verplicht is, speelt België hier een enorme voortrekkersrol. 

Een jaarrekening opstellen met behulp van een boekhouder

Omdat het opstellen van de jaarrekening onderworpen is aan tal van regels en voorwaarden, is het aangeraden om hiervoor een expert met kennis van zake te raadplegen. Zo hoeft u niet voor verrassingen te staan tijdens de controle van de jaarrekening en vermijdt u fikse boetes voor het te laat indienen van de jaarrekening. 

Een samenstellingsverklaring van uw accountant

Na het opstellen of opmaken van uw jaarrekening zal uw accountant voor een ‘bewijs’ of ‘goedkeuring’ zorgen. Dit bewijs heet dan een samenstellingsverklaring en wordt bezorgd door uw accountant voor indien u een bewijs moet voorleggen van vakkundige hulp. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het aanvragen van een lening of dergelijke bij de bank. 

De boekhouders van Ac|s Accountants hebben heel wat ervaring in verschillende sectoren. U krijgt bij ons twee dossierbeheerders die volledig op de hoogte zijn zodat er steeds iemand beschikbaar is voor support. Bovendien hebt u met onze digitale oplossing Ac|s Connect het voordeel dat u uw documenten die nodig zijn voor het opstellen van de jaarrekening door de accountant digitaal kan doorsturen zodat deze meteen beschikbaar zijn.

Neem contact op

Hulp nodig bij het opstellen of het controleren van uw jaarrekening? Vul dan gerust onderstaand formulier in of neem contact op met een Ac|s boekhoudkantoor in uw buurt.

Stuur ons een bericht

Grote Baan 201, 2380 Ravels
Lierseweg 238, 2200 Herentals
Sint-Antoniusstraat 16, 2400 Mol
Parklaan 44, 2300 Turnhout
Beukenlei 24, 2960 Brecht
Desmedtstraat 23, 2320 Minderhout
Palmbosstraat 9a, 2990 Loenhout
Leuvensesteenweg 141, 3390 Tielt-Winge
Rauwelkoven 43a, 2440 Geel

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.