Ziek tijdens vakantie? Nieuwe regels in 2024

Gepost op

Volgens de Europese wetgeving moet je als werknemer jaarlijks kunnen genieten van minstens vier weken betaalde vakantie. Op vandaag bepaalt de Belgische wetgeving dat wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie, dit alsnog werd beschouwd als vakantie. Hierdoor is de Belgisch wetgeving niet in overeenstemming met het Europees recht.  

Om deze reden treedt vanaf 2024 een nieuwe regeling in werking als je ziek of arbeidsongeschikt zou worden tijdens je vakantie. Daardoor worden de ziektedagen niet aangerekend als vakantiedagen. Bijgevolg wordt het mogelijk om de vakantiedagen op een later moment op te nemen, met name na de ziekte of arbeidsongeschiktheid.  

Hiervoor moet de werknemer wel enkele verplichtingen naleven. Zo moet de werknemer een medisch getuigschrift voorleggen (zelfs voor korte afwezigheden). Verder moet hij uitdrukkelijk vragen om de vakantiedagen later te kunnen opnemen. Als je niet op je normale adres verblijft (bv. wegens vakantie in het buitenland), moet je de werkgever ook in kennis stellen van jouw verblijfadres.  

Voor werkgevers is het belangrijk dat zij hun intern arbeidsreglement aanpassen zodat voormelde regeling en de modaliteiten hierin worden opgenomen.  

De regeling geldt voor wettelijke vakantiedagen, alsook voor extra sectorale vakantiedagen voor 35 tot 44-jarigen.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.