Renovatieverplichting wordt strenger: wat moet je onthouden?

Gepost op

Word je eigenaar van een onroerend goed dan heb je een renovatieverplichting. Voor residentiële gebouwen geldt de verplichting sinds 1 januari 2023.  

Concreet betekent dit dat wanneer je eigenaar wordt van een residentieel onroerend goed met een energielabel E of F, je de woning binnen de vijf jaar energetisch moet renoveren om minstens energiescore D te halen.  

Op termijn worden de verplichtingen echter nog strenger. Bij een overdracht vanaf 2028 moet bijvoorbeeld een energielabel C (in plaats van D) worden behaald. Nog later worden deze vereisten nog strenger. Daarom is het belangrijk om je bij een renovatie niet noodzakelijk tot het minimum te beperken.  

Het is evident dat voormelde verplichtingen gelden bij een verkoop van een pand. Het is echter belangrijk om te noteren dat het ook geldt bij andere overdrachten zoals bijvoorbeeld de vestiging van een recht van opstal of erfpacht of in het geval van een schenking van de volle eigendom of de inbreng in de huwgemeenschap. In het kader van jouw vermogensplanning is dit dus ook een bijkomend element om in het achterhoofd te houden.  

Voor niet-residentiële gebouwen bestaat overigens sinds 1 januari 2022 een gelijkaardige renovatieverplichting. Meer informatie kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.