Studentenjobs: wat zijn de voorwaarden?

Gepost op

De zomer zorgt voor studenten als een welgekomen onderbreking van het academiejaar. Toch betekent dit in veel gevallen ook dat veel studenten aan de slag gaan om wat bij te verdienen via een studentenjob.  

Uit de statistieken van de RSZ blijkt dat studentenjobs nog steeds in de lift zitten. In dit kader geven we dan ook graag nog enkele belangrijke zaken mee. 

Wat zijn de voorwaarden? 

  1. Leeftijd 

Om een studentenjob uit te voeren moet je minstens 16 jaar oud zijn of ouder dan 15 jaar en de eerste twee jaren van het middelbaar voltooid hebben. Daarnaast moet studeren uiteraard jouw hoofdbezigheid zijn. 

  1. Verlaagde sociale bijdragen 

Als je niet meer dan 600 uur per jaar werkt, geniet je van verlaagde sociale bijdragen. Zo zal enkel een solidariteitsbijdrage van 5,43% verschuldigd zijn door de werkgever en van 2,71% door de student.  

  1. Groeipakket 

Voormelde grens is ook belangrijk om recht te blijven hebben op het Groeipakket (de voormalige kinderbijslag). Indien je ouder bent dan 18 jaar zal je hier namelijk enkel nog recht op hebben als je jou aan de grens van 600 uur houdt. Studenten jonger dan 18 jaar kunnen onbeperkt bijverdienen zonder het recht op het Groeipakket te verliezen.  

  1. Personenbelasting 

Als jobstudent zal je ook een aangifte personenbelasting moeten indienen voor de inkomsten die je genoten hebt. Meestal zal het hier echter gaan om een voorstel van vereenvoudigde aangifte aangezien de gegevens reeds bij de overheid bekend zijn. Hierop bestaan echter uitzonderingen, bijvoorbeeld als je in het buitenland zou hebben gewerkt.  

Dat je een aangifte moet indienen, betekent niet automatisch dat er ook effectief belastingen verschuldigd zijn. Indien je minder dan de belastingvrije som verdiend - €10.570 voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) – zullen er geen belastingen verschuldigd zijn. Verdien je meer, kom je in de progressieve tarieven van de personenbelasting terecht welke starten vanaf 25%. 

Belangrijk om weten is echter ook dat jouw ouders jou waarschijnlijk opnemen in hun aangifte personenbelasting als een kind ten laste. Dat levert namelijk een belastingbesparing oplevert. Dit geldt ook maar in de mate dat je zelf geen al te hoge inkomsten hebt. Voor inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025) bedraagt het maximumbedrag €12.422,50 bruto.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.