Nieuwe investeringsaftrek stijgt fors vanaf 2025

Gepost op

De investeringsaftrek is een fiscale maatregel toegekend voor ondernemingen die investeringen doen. Hierbij kan men een bepaald percentage van de aanschaffings- of beleggingswaarde van de investering aftrekken van de fiscale winst.  

Deze aftrek komt boven op de fiscale afschrijving van de eigenlijke investering. Bijgevolg zorgt de investeringsaftrek ervoor dat je op die manier (bijkomend) belastingen uitspaart. In sommige gevallen is de investeringsaftrek ook overdraagbaar naar volgende fiscale tijdperken.  

Vandaag bestaan er diverse percentages voor verschillende investeringen. Bovendien maakt de regelgeving ook een onderscheid tussen eenmanszaken, kleine vennootschappen en grote vennootschappen. De nieuwe wetgeving tracht hier een zekere mate van vereenvoudiging in aan te brengen. Zo zal er worden gewerkt met drie categorieën: de algemene investeringsaftrek, de thematische investeringsaftrek en de technologieaftrek.  

Investeringsaftrek vanaf 2025 

Kmo/eenmanszaak 

Andere 

Algemene investeringsaftrek: basisaftrek (éénmalig) 

10% 

Algemene investeringsaftrek: digitale investering (éénmalig) 

20% 

Thematische investeringsaftrek (éénmalig) 

40% 

30% 

Technologieaftrek voor O&O en octrooien (éénmalig) 

13,50% 

13,50% 

Technologieaftrek voor O&O (gespreid) 

20,50% 

20,50% 

Aftrek voor zeeschepen (éénmalig) 

30% 

30% 


Indien een bepaalde investering in aanmerking komt voor diverse aftrekken dient een keuze te worden gemaakt. De verschillende investeringsaftrekken kunnen met andere woorden niet worden gecumuleerd.  

Inzake de aftrek voor digitale investeringen verwijzen wij ook graag naar ons artikel inzake de verplichting om vanaf 2026 elektronische facturen op te maken.  

Voor wat betreft de thematische investeringsaftrek zal er worden gewerkt met vier subcategorieën. Voor elke van deze categorieën zal vervolgens bij koninklijk besluit een lijst worden opgesteld met de investeringen die in aanmerking komen voor de aftrek.  

Plan je een investering en wil je nagaan of dit jou een fiscale besparing kan opleveren, neem dan zeker contact op met jouw dossierbeheerder.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.