Fiscale aftrekbaarheid hybride wagens: wijzigingen regeerakkoord
Een bedrijfswagen is nog steeds een van de voornaamste voordelen in natura die door werkgevers worden toegekend. Dit heeft zeker ook te maken met de fiscale behandeling van bedrijfswagens.
Enerzijds wordt het voordeel alle aard voor de werknemer op forfaitaire wijze berekend. Deze berekeningswijze is vaak voordelig aangezien de forfaitaire waarde meestal (veel) lager ligt dan de eigenlijke kostprijs voor het aanschaffen/leasen van een wagen.
Anderzijds zijn de kosten die de werkgever maakt voor het aanschaffen/leasen van de wagen aftrekbaar. Om de aankoop van volledig elektrische wagens aan te moedigen, voerde de vorige regering echter maatregelen in om de aftrekbaarheid van wagens op fossiele brandstof en hybride wagens te beperken. De details hieromtrent kon je reeds lezen in een eerder artikel.
Herziening
De regering-De Wever wenst de regeling voor de aftrekbeperking voor hybride wagens nu toch te herzien. Dit vanuit een eerder pragmatisch oogpunt gelet op het feit dat het overschakelen op volledig elektrische wagens met tal van uitdagingen komt voor wat betreft de laad- en elektriciteitsinfrastructuur.
Op basis van de bestaande regelgeving wordt de fiscale aftrek van hybride wagens beperkt als volgt:
-
2025: maximale aftrek van 75%
-
2026: maximale aftrek van 50%
-
2027: maximale aftrek van 25%
-
2028: geen aftrek meer
De nieuwe regering wil de aftrekbeperking echter opnieuw wat terugschroeven vanaf 2026. Hierbij wordt gekeken naar de datum waarop de wagen wordt aangeschaft/geleased:
-
Tot en met 2027: maximale aftrek van 75%
-
In 2028: maximale aftrek van 65%
-
In 2029: maximale aftrek van 57,5%
-
Vanaf 2030: geen aftrek meer
Het toepasselijk aftrekpercentage geldt vervolgens voor de volledige gebruiksduur van de wagen. Dit geldt overigens tevens voor wagens die reeds voor het ingaan van deze nieuwe wetgeving werden aangeschaft.
Voor wagens met een maximale uitstoot van 50gr/km zullen er de eerste twee jaar echter aangepaste regels bestaan. Wagens aangekocht tot en met 2026 zullen maximaal voor 100% aftrekbaar zijn. Voor wagens aangeschaft in 2027 wordt de beperking dan weer vastgesteld op 95%.
Gelieve op te merken dat voormelde percentages de maximale aftrekpercentages zijn. Het aftrekpercentage moet in eerste instantie nog steeds worden berekend overeenkomstig de gramformule. Voor hybride wagens komt er echter een nieuwe gramformule: 120% - (0,5 x CO2-uitstoot)
Indien de wagen een hoge CO2-uitstoot heeft kan dat er met andere woorden nog voor zorgen dat het aftrekpercentage lager uitvalt dan voormelde maxima.
Voormelde aftrekpercentages hebben betrekking op de andere autokosten. Elektriciteitskosten (voor het opladen) en (fossiele) brandstofkosten worden onderworpen aan aparte regels.
Elektriciteitskosten
Elektriciteitskosten zullen aftrekbaar zijn in functie van de aanschafdatum van de hybride wagen:
-
Tot en met 2026: 100%
-
In 2027: 95%
-
In 2028: 90%
-
In 2029: 82,5%
-
In 2030: 75%
-
Vanaf 2031: 67,5%
Brandstofkosten
In 2026 en 2027 zullen (fossiele) brandstofkosten nog aftrekbaar zijn voor 50%. Vanaf 2028 zijn deze kosten niet langer aftrekbaar.
Deze regels gelden ongeacht wanneer de wagen werd aangeschaft.
Nog niet definitief
Het is echter nog afwachten op de definitieve goedkeuring van de geplande wijzigingen. Het lijkt dan ook aangewezen om in afwachting hiervan de nieuwe aankoop / leasing nog even uit te stellen tot er definitief uitsluitsel is hieromtrent.
Lees meer interessante artikels rond ondernemen & fiscaliteit
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!