Afbraak en heropbouw aan 6% btw: veranderingen vanaf 1 januari 2024

Gepost op

Inperking van het verlaagde btw-tarief 

De bouwsector heeft lang in spanning gewacht op nieuws over het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw. Deze regeling, die al eens eerder met een jaar werd verlengd tot eind 2023, zal niet integraal worden voortgezet. In plaats daarvan komt er een flinke inperking. 

Onder de nieuwe voorwaarden is het 6%-tarief enkel nog van toepassing op werken die gefactureerd worden door aannemers aan bouwheren, op voorwaarde dat de heropgebouwde woning dient als hun enige en hoofdzakelijke woning. Hierbij is ook bepaald dat deze woningen een maximale oppervlakte van 200 m² mogen hebben. 

Gevolgen voor bouwpromotoren en vastgoedinvesteerders 

Bouwpromotoren, die voorheen konden profiteren van dit verlaagde tarief bij de verkoop van heropgebouwde woningen of appartementen, worden nu uitgesloten. Vastgoedinvesteerders kunnen echter nog wel genieten van het verlaagde tarief, maar alleen als de heropgebouwde woningen verhuurd worden aan een sociaal verhuurkantoor. 

Overgangsmaatregelen voor lopende projecten 

Vanwege de late aankondiging van deze veranderingen zijn er overgangsmaatregelen aangekondigd. Voor projecten waarvan de omgevingsvergunning uiterlijk op 30 juni 2023 is aangevraagd, blijft het 6%-tarief van toepassing tot 31 december 2024. Deze maatregel geeft bouwpromotoren extra tijd om hun projecten af te ronden onder de oude regelgeving. 

Andere veranderingen in de btw-regelgeving 

Naast de wijzigingen in het btw-tarief voor afbraak en heropbouw zijn er ook aanpassingen aangekondigd voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Het verlaagde btw-tarief van 6% wordt enkel behouden voor de installatie van warmtepompen in woningen jonger dan 10 jaar. Voor zonnepanelen en zonneboilers wordt vanaf nu het standaardtarief van 21% aangerekend. Verbouw je een woning ouder dan 10 jaar, kan je nog wel in aanmerking komen voor het verlaagd tarief van 6%. 

Conclusie 

De nieuwe maatregelen markeren een belangrijke verandering in de btw-regelgeving voor afbraak en heropbouw. Terwijl sommige groepen zoals bouwheren nog steeds kunnen profiteren van het verlaagde tarief, zullen bouwpromotoren en sommige vastgoedinvesteerders hun strategieën moeten heroverwegen. Hoewel de overgangsmaatregelen enige verlichting bieden, is het duidelijk dat de regering prioriteit geeft aan budgettaire overwegingen boven stimuleringsmaatregelen voor de bouwsector. 

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.