Aangifte personenbelasting na overlijden: hoe werkt het?

Gepost op

Naast emotioneel lijden komt bij een overlijden ook veel administratie kijken. Een van de zaken die je nog in orde moet brengen is de aangifte personenbelasting van de overledene.  

De overleden persoon moet, net zoals iedereen, nog gewoon inkomstenbelasting betalen op zijn/haar inkomsten die werden ontvangen in het jaar van overlijden. Uiteraard kan de overledene dit zelf niet langer doen dus is het aan de erfgenamen om hier zorg voor te dragen.  

In het verleden stipuleerde de wet dat een aangifte speciaal moest worden ingediend binnen de vijf maanden na het overlijden. Stel bijvoorbeeld dat een persoon overleed op 1 februari 2023, dan moest de aangifte personenbelasting uiterlijk worden ingediend op 1 juli 2023.  

Dit zorgt echter voor diverse problemen. Ten eerste loopt het normale inkomstenjaar nog waardoor het moeilijk tot onmogelijk is om een alomvattend overzicht te ontvangen van de inkomsten van de overledene. De fiches en jaaroverzichten voor 2023 worden namelijk pas in de loop van 2024 opgemaakt en verzonden. Daarom is het vaak zoeken voor de erfgenamen om de nodige stukken te verzamelen. Daarnaast is ook het aangifteformulier voor het aanslagjaar – in het voorbeeld aanslagjaar 2024 – vaak nog niet beschikbaar.  

Om deze redenen stond de administratie in de praktijk vaak al toe om de aangifte in te dienen tegen de gewone deadline. Voor ons voorbeeld betekent dit dat de aangifte personenbelasting van de overledene voor inkomstenjaar 2023 gewoon in 2024 kan worden ingediend, overeenkomstig de ‘normale’ aangiftetermijnen. Deze administratieve praktijk ging echter in tegen de wet.  

Om deze reden werd nu beslist om de wet aan te passen zodat deze ook toelaat om de aangifte personenbelasting van de overledene overeenkomstig de ‘normale’ aangiftetermijnen in te dienen. Het is uiteraard wel belangrijk dat je dit in het achterhoofd houdt. Nu de aangifte pas later moet worden ingediend bestaat namelijk het risico dat dit uit het oog wordt verloren. 

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.