6% btw voor afbraak en heropbouw: ook voor huurwoningen

Gepost op

De minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, heeft aangekondigd dat het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw wordt uitgebreid.  

Eind vorig jaar werd nog bekendgemaakt dat het verlaagd tarief werd ingeperkt. De details hiervan kon je lezen in dit artikel. Voor huurwoningen betekende dit dat het verlaagde tarief enkel nog van toepassing was voor woningen verhuurd via een sociaal verhuurkantoor. Op deze manier wou de regering de sociale huurmarkt blijven ondersteunen.  

Uitbreiding onder voorwaarden 

Steeds meer gezinnen hebben echter moeilijkheden om ook op de reguliere huurmarkt een betaalbare huurwoning te vinden. Door de maatregel opnieuw te verruimen wil de regering hier iets aan doen.   

Net zoals bij het verlaagde btw-tarief in geval van verhuur aan een sociaal verhuurkantoor, zijn er voorwaarden:  

  • De maximale bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200m² bedragen; 

  • De woning moet worden aangewend als hoofdverblijfplaats; 

  • Er moet voor minstens 15 jaar worden verhuurd aan één of meerdere opvolgende particuliere huurders.  

Enkel onder deze voorwaarden kan het verlaagde btw-tarief van 6% worden ingezet. Wordt de laatste voorwaarde niet nageleefd, dan zal bijkomende btw verschuldigd zijn op pro rata basis per jaar dat wel aan de voorwaarde was voldaan. 

Ontwikkelaars vallen uit de boot 

Het verlaagde tarief geldt ook maar voor zo ver de bouwheer zelf overgaat tot de afbraak, heropbouw en verhuur van de woning. Het aankopen van een onroerend goed dat door een ontwikkelaar werd gebouwd om dit vervolgens te verhuren lijkt daardoor uit de boot te vallen van de voordeelregeling.  

Vanaf wanneer het verlaagde tarief in werking treedt is momenteel nog onduidelijk. Dit kan vanaf de publicatie van de wetgeving zijn of met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2024.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.