Wegwijs in het vennootschaprecht

Met het vennootschapsrecht wordt het geheel van regels bedoelt die betrekking hebben op vennootschappen en het oprichten van vennootschappen. In mei 2019 onderging het vennootschapsrecht enkele grondige veranderingen. Een groot onderdeel van deze verandering is dat er momenteel nog maar een viertal vennootschapsvormen bestaan die elk hun eigen voor-en nadelen kennen. Ons team van juristen volgt al deze veranderingen nauwgezet op, waardoor wij u correct en weloverwogen advies kunnen aanbieden voor uw vennootschap en vennootschapsrecht.

Oprichten van- of veranderen naar een vennootschap

Vaak kiezen ondernemers bij de opstart van een bedrijf voor een eenmanszaak als ondernemingsvorm, waarna later beslist wordt om over te gaan op een (besloten) vennootschap. Dit omdat er aan een vennootschap voordelen verbonden zijn op het gebied van:

 • Fiscaliteit
 • Overnames
 • Opvolging
 • Beperking van aansprakelijkheid
 • Financieringsnoden

Het oprichten van een vennootschap brengt net zoals bij andere ondernemingen een reeks administratieve plichten en vragen met zich mee. Het is daarom zeker een goed idee om u te laten bijstaan door een jurist van Ac|s bij het oprichten van of veranderen naar een vennootschap. Bij Ac|s staan we u graag bij met een duidelijk stappenplan voor de oprichting van uw vennootschap, nemen we alles rond het vennootschapsrecht voor u op en geven we advies rond vennootschapsbelasting.

Vennootschapsbelasting indienen met een accountant

Een BV, NV en in sommige gevallen een stichting is verplicht aangifte vennootschapsbelasting te doen. Deze aangifte moet jaarlijks ingediend worden tegen een vooraf gekende en verplichte deadline. De algemene regel is dat de aangifte van de vennootschapsbelasting moet ingediend zijn ten laatste 7 maanden na afsluiten van het boekjaar. Sinds aanslagjaar 2015 kan er ook geen papieren aangifte meer ingediend worden en moet de aangifte van vennootschapsbelasting verplicht gebeuren via de elektronische toepassing biztax. 

Wie kan de vennootschapsbelasting indienen?

De wettelijke vertegenwoordiger van de vennootschap of rechtspersoon kan een biztax-aangifte doen voor de vennootschap/rechtspersoon. In de meeste gevallen is dit een van de bestuurders of algemeen directeur van het bedrijf.

De vertegenwoordiger kan ook een derde machtigen om deze verklaring in te dienen. De meest voorkomende methode in de praktijk is wanneer een volmacht wordt gegeven aan een bedrijfsaccountant, accountant of belastingadviseur. Deze laatste is doorgaans degene die de belastingaangifte van de vennootschap opstelt.

Naast de gegevens die in de aangifte moeten worden ingevuld, moeten er ook enkele documenten als verplichte bijlage worden toegevoegd. Dit is informatie die voornamelijk uit de boekhouding voortvloeit. Daarom is het vaak aangewezen dat accountants of belastingadviseurs deze aangifte voor u doen. 

Wegwijs in het vennootschapsrecht met een specialist

Door de wijzigingen in het vennootschapsrecht moeten heel wat vennootschapsvormen omgezet worden naar de vier vormen die momenteel nog gangbaar zijn. Dit creëert administratieve last maar tevens ook nieuwe mogelijkheden. De toegenomen flexibiliteit die met de omvorming van het vennootschapsrecht is gekomen, biedt ook kansen om uw vennootschap volledig volgens uw specifieke situatie uit te werken. De juristen van Ac|s Accountants geven concreet advies over de meest optimale inrichting van uw vennootschap op basis van uw huidige en toekomstige financiële situatie. Onze dienstverlening voor vennootschappen omvat onder meer: 

 • Een nieuwe vennootschap oprichten
 • Een vennootschapsgroep herstructureren
 • Een bijkantoor openen
 • Vennootschappen ontbinden en vereffenen
 • Opstellen van een aandeelhouders- of managementovereenkomst
 • Opstellen van een aandelenoptieplan
 • Algemene vennootschapsrechtelijke vraagstukken
 • Overdrachten en overnames van vennootschappen
 • Advies rond vennootschapsrecht en vennootschapsbelasting

 

Contacteer ons

Wilt u graag een bedrijf oprichten maar twijfelt u nog of een vennootschap de juiste ondernemingsvorm is voor u? Contact opnemen met onze experten kan eenvoudig via onderstaand formulier.

Stuur ons een bericht

Grote Baan 201, 2380 Ravels
Lierseweg 238, 2200 Herentals
Sint-Antoniusstraat 16, 2400 Mol
Parklaan 44, 2300 Turnhout
Beukenlei 24, 2960 Brecht
Desmedtstraat 23, 2320 Minderhout
Palmbosstraat 9a, 2990 Loenhout
Leuvensesteenweg 141, 3390 Tielt-Winge
Rauwelkoven 43a, 2440 Geel

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.