Zelfstandig ondernemer: bescherm je vermogen met deze vijf tips
Als zelfstandig ondernemer ben je verantwoordelijk voor het opbouwen en beschermen van je vermogen. Het is van cruciaal belang om jezelf te wapenen tegen financiële risico's en tegenslagen die je bedrijf kunnen treffen. In dit artikel bespreken we vijf effectieve manieren waarop je jouw vermogen als zelfstandig ondernemer kan beschermen zodat je een solide financiële basis kunt opbouwen.
1. Noodfonds
Het aanleggen van een noodfonds is een essentiële eerste stap bij het beschermen van je vermogen. Dit fonds moet voldoende middelen bevatten om je bedrijf een aantal maanden draaiende te houden zonder inkomsten. Door een noodfonds aan te leggen kan je onverwachte tegenvallers beter opvangen zonder dat je persoonlijke financiën in gevaar komen. Hoe groot jouw noodfonds moet zijn hangt af van de sector waarin je actief bent en hoe zeker je het wil spelen.
2. Verzekeringen
De juiste verzekering is een verstandige investering voor zelfstandige ondernemers. Een aansprakelijkheidsverzekering zal je bijvoorbeeld beschermen tegen schadeclaims van klanten of derden.
Daarnaast voorziet een verzekering gewaarborgd in een inkomen voor het geval je door ziekte of letsel niet kunt werken. Dit zal namelijk een welgekomen aanvulling zijn op de beperkte uitkering die je van het ziekenfonds ontvangt. De omvang van de uitkering kan je in overleg met de verzekeringsmaatschappij vastleggen.
Verdiep je grondig in de verschillende verzekeringsmogelijkheden en kies de verzekeringen die het best bij jouw specifieke situatie passen.
3. Aanvullend pensioen
Als zelfstandige kan je een aanvullend pensioen opbouwen via een zogenaamd Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen of VAPZ. Op deze manier spaart u een kapitaal bij elkaar voor het ogenblik dat u op pensioen gaat. Het is namelijk geen geheim dat het wettelijk pensioen voor veel personen niet volstaat om hun maandelijkse kosten te dekken.
Als je via een vennootschap werkt, kan jouw vennootschap ook een Individuele Pensioentoezegging of IPT afsluiten.
Bespreek met jouw accountant welke optie het interessantst is voor jouw situatie.
4. Goede afspraken maken goede vrienden
Om jezelf te beschermen tegen juridische geschillen en mogelijke financiële verliezen, is het van essentieel belang om duidelijke contracten en overeenkomsten op te stellen. Dit geldt zowel voor klanten als voor leveranciers en andere zakelijke partners. Zorg ervoor dat de afspraken met betrekking tot betalingstermijnen, leveringsvoorwaarden, aansprakelijkheid en beëindiging van contracten helder en juridisch bindend zijn. Het hebben van solide juridische documentatie helpt je om jezelf te beschermen en mogelijke financiële schade te minimaliseren.
5. Onbeslagbaarheid gezinswoning
Een finaal redmiddel voor het geval het toch fout loopt is het afleggen van een verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning. Een dergelijke verklaring kan worden afgelegd voor de notaris. De verklaring zorgt ervoor dat men geen beslag kan leggen op de gezinswoning om vervolgens jouw professionele schulden af te lossen. Op deze manier kan je verhinderen dat je op straat komt te staan, zelfs wanneer het zou mislopen met jouw zaak en je nog openstaande schulden hebt
Lees meer interessante artikels rond ondernemen & fiscaliteit
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!