Vanaf januari 2023 stijgt je nettoloon met minstens €50

Gepost op

Het is een open deur intrappen om te stellen dat het leven de afgelopen maanden flink wat duurder is geworden. Je kan niet ontkomen aan de nieuwsberichten die melden dat de inflatie oploopt tot ongeziene hoogtes. Gelukkig lijkt de inflatie ondertussen echter af te koelen.

De inflatie heeft echter niet enkel een impact op de prijzen in de supermarkt. Het beïnvloedt ook jouw belastingen. De belastingschijven worden namelijk ook geïndexeerd. Door de indexering zullen de schijven hoger worden. Dit heeft onmiddellijk tot gevolg dat je minder snel in een hogere schijf terechtkomt. Dit levert je vervolgens dan weer een hoger nettoloon op.

U zal de impact hiervan niet louter merken in jouw belastingbrief. Jouw werkgever moet namelijk maandelijks bedrijfsvoorheffing inhouden op het loon dat je ontvangt. Ook de schalen op basis waarvan deze bedrijfsvoorheffing wordt berekend, worden mee geïndexeerd. Bijgevolg zal je maandelijks een hoger nettoloon ontvangen. Het voordeel van de indexatie zou minstens €50 per maand bedragen of €600 op jaarbasis.

Naast de indexatie van de belastingschalen zit er in januari 2023 ook een loonindexatie aan te komen. Of jij hier ook van kan profiteren, hangt af van in welke sector je werkt. Mogelijks zorgt de hoge inflatie dus voor een hoger loon en een besparing in uw belastingen waardoor de werkelijke impact van de inflatie toch enigszins wordt beperkt.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.