Uitbreiding garantieverplichting vanaf 1 juni 2022

Gepost op

Wanneer u voor 1 juni 2022 als consument een consumptiegoed aankocht, dan zat hier een wettelijke garantieperiode op van twee jaar. Dit betekent dat wanneer er binnen twee jaar na de aankoop een defect optreedt aan het product – dat reeds aanwezig was op het ogenblik van de aankoop -, u de verkoper hiervoor kan aanspreken.

Garantieverplichting consumptiegoederen

In het verleden was deze garantie beperkt tot fysieke consumptiegoederen (bv. tv, gsm, fiets). Dit betekent dat digitale producten (bv. software) of diensten (bv. streamingsdiensten) niet onder de garantieregeling vallen.

Uitbreiding garantieverplichting

Dit is echter gewijzigd vanaf 1 juni 2022. Voortaan zullen namelijk ook digitale producten en diensten binnen het toepassingsgebied van de garantieregeling vallen.

Verder wordt ook het wettelijk vermoeden in de garantieperiode uitgebreid. Op vandaag wordt gedurende de eerste zes maanden vermoedt dat een defect reeds aanwezig was bij de aankoop waardoor het automatisch onder de garantie valt. Na deze zes maanden ligt de bewijslast bij de consument. Aangezien het moeilijk is om dit bewijs te leveren, wordt deze bewijslast nu omgekeerd. De termijn van een wettelijk vermoeden wordt uitgebreid van zes maanden naar twee jaar waardoor er steeds een vermoeden bestaat dat het gebrek inherent aan het product is, tenzij de verkoper het tegenbewijs levert.

Garantieverplichting tweedehandsgoederen

Voor de volledigheid geven we graag nog mee dat voormelde enkel geldt voor nieuwe producten/diensten. Voor tweedehandsgoederen geldt een wettelijke minimale garantietermijn van één jaar.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.