Uitbreiding fiscaal voordelige overuren en relance-uren

Gepost op

Een van de uitkomsten van het interprofessioneel akkoord tussen de sociale partners is dat de bestaande maatregelen omtrent overuren verder uit te breiden. Hierdoor kan uw personeel in 2022 meer uren doen op een (para)fiscaal vriendelijke manier. Hieronder lichten we kort even de belangrijkste zaken toe.

 

Vrijwillige overuren

Voor vrijwillige overuren met overwerktoeslag bestond reeds een gunstregeling voor 120 uren op jaarbasis. Hierbij gelden volgende spelregels:

  • Uw werknemer dient het voorafgaand uitdrukkelijk schriftelijk akkoord te gaan met de overuren waarbij dergelijk akkoord maximaal geldig is voor zes maanden. Daarna kan de overeenkomst echter telkens worden vernieuwd;
  • Voor zowel werknemer, als werkgever bestaat voor deze overuren een fiscaal gunstregime. ;
  • Er is een overloontoeslag van toepassing van 50% (week & zaterdagen) of 100% (zon- & feestdagen);
  • Ter compensatie moet geen inhaalrust worden toegekend door de werkgever;
  • De totale werkduur mag echter nooit 11 uren per dag overschrijden of 50 uren per week.

 

Uitbreiding relance-uren

Daarnaast wordt voor werknemers uit de privésector in 2022 ook nog in 120 bijkomend relance-uren voorzien. De voorwaarden voor de relance-uren sluiten nauw aan bij deze van de vrijwillige overuren:

  • Uw werknemer dient het voorafgaand uitdrukkelijk schriftelijk akkoord te gaan met de overuren waarbij dergelijk akkoord maximaal geldig is voor zes maanden;
  • De overuren zijn niet onderworpen aan sociale bijdragen of belastingen waardoor de werknemer dit bedrag netto ontvangt en ook de werkgever geen patronale bijdragen moet betalen;
  • Er is geen overloontoeslag op van toepassing;
  • Ter compensatie moet geen inhaalrust worden toegekend door de werkgever;
  • De totale werkduur mag echter nooit 11 uren per dag overschrijden of 50 uren per week.

 

Verhoging fiscaal voordelige overuren

Voor overuren met overwerktoeslag – bv. vrijwillige overuren -bestond reeds een gunstregeling voor 130 uren op jaarbasis. Tot juli 2023 werd het aantal uren onder deze regeling opgetrokken tot 180 uren. De werkgever krijgt voor deze uren een gedeeltelijke vrijstelling van de inhouding van bedrijfsvoorheffing. Voor de werknemer is hier ook een belastingvermindering voorzien.

 

Conclusie

Via de diverse overuren kan u op deze manier bijkomend werk opvangen indien uw werknemer het ziet zitten om hier in mee stappen. Gelet op de (para)fiscale voordelen die er aan kunnen worden gekoppeld, kan het voor hen echter ook een manier zijn om wat bij te verdienen zonder dat een groot deel van hun loon verloren gaat aan belastingen. U dient er wel op te letten dat de verschillende systemen niet steeds combineerbaar zijn of wanneer ze toch worden gecombineerd het aantal uren verder wordt beperkt.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.