Reproductie van teksten of foto’s: moet jij auteursrechten betalen?

Gepost op

De meesten onder ons zijn wel bekend met SABAM, of voluit Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij. Je betaalt bijdragen aan SABAM als je bijvoorbeeld muziek afspeelt op de werkvloer.  

Veel minder bekend is dat je echter ook bijdragen moet betalen voor het reproduceren en verspreiden van teksten en foto’s. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het delen van artikels met collega’s of het downloaden en/of gebruiken van foto’s die je op het internet vond. We spreken hier dus uiteraard niet enkel meer over reproductie en verspreiding op papier, maar ook steeds meer digitaal. Door de eenvoud van het digitaal verspreiden van materiaal, wordt hier dan ook vaak niet bij stilgestaan. 

In theorie zou het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal steeds op individuele basis moeten worden geregeld per tekst of foto en per auteur. Uiteraard is dit onbegonnen werk. Daarom wordt gebruik gemaakt van zogenaamde beheersvennootschappen. Zij innen de rechten en storten deze vervolgens door aan de auteurs. Voor teksten en foto’s kan je hiervoor terecht bij Reprobel. De kosten van een licentie hangen af van de sector waarin u actief bent en het aantal werknemers die je tewerkstelt. Meer informatie kan je ook terugvinden op de website van Reprobel.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.