Opgelet met betalingen aan belastingparadijzen

Gepost op

In het kader van de diverse steunmaatregelen inzake COVID-19 heeft de administratie ook de bepalingen inzake betalingen aan belastingparadijzen aangescherpt. In het kader van de coronasteun vielen vennootschappen met een link met een vennootschap in een belastingparadijs reeds uit de boot. Ook als u niet in aanmerking komt voor de coronasteun, kunnen de regels omtrent belastingparadijzen relevant voor u zijn.

Zo zal u melding moeten maken van eventuele betalingen verricht aan belastingparadijzen. Om aan deze verplichting te kunnen voldoen, moet u uiteraard weten wanneer sprake is van een belastingparadijs. In dit kader houden zowel de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Europese Unie, als België zelf een lijst bij van landen/gebieden die zij als belastingparadijs bestempelen.

Actueel overzicht belastingparadijzen

Aangezien de lijsten over de tijd heen kunnen evolueren houdt de administratie online een overzicht bij van de landen die moeten worden aangemerkt als belastingparadijs. Naast voor de hand liggende landen zoals de Bahama’s, de Kaaimaneilanden of Monaco, prijken op vandaag ook enkele opvallende namen op de lijst zoals Malta, Montenegro en Turkije.

Niet-aangifte betalingen belastingparadijzen

Geeft u de betalingen niet (correct) aan, dan betekent in principe dat het bedrag ook niet aftrekbaar zal zijn en u dus meer vennootschapsbelasting zal betalen. Sommige dubbelbelastingverdragen voorzien nog een ontsnappingsroute, maar hier rekent u maar beter niet op.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.