Nieuwe Vlaamse Regering trekt ten strijde tegen hand- en bankgiften

Gepost op

In het kader van een vermogensplanning doen (groot)ouders vaak schenkingen aan hun (klein)kinderen. De reden hiervoor is dat vermogen wegschenken veelal fiscaal interessanter is dan het te laten vererven bij overlijden.  

Indien onroerende goederen worden geschonken, moet dit steeds via de notaris gebeuren en is hier vervolgens schenkbelasting op verschuldigd. Het exacte tarief hangt af van de verwantschap tussen schenker en begiftigde. Niettemin zijn de tarieven hoe dan ook progressief: hoe meer je schenkt, hoe hoger het tarief.

Schenkingen roerende goederen

Voor schenkingen van roerende goederen geldt een andere realiteit. Schenkingen die via de notaris lopen, zullen ook aan schenkbelasting worden onderworpen. In dit geval zijn er echter geen progressieve tarieven, maar geldt een vast tarief. Het tarief is opnieuw afhankelijk van de verwantschap. Zo betaal je 3% schenkbelasting tussen partners of voor schenkingen aan (klein)kinderen. In andere gevallen geldt een tarief van 7%. Echter bestaan er nog uitzonderingen op deze algemene tarieven. Zo is er bijvoorbeeld een vrijstelling voor schenkingen van familiale ondernemingen.  

Het is echter niet (altijd) verplicht om jouw roerende schenking in een notariële akte vast te leggen. Wens je bijvoorbeeld geld of beleggingen te schenken, dan kan dit simpelweg via een overschrijving bij de bank. In dit geval wordt de schenking niet automatisch geregistreerd en is er geen schenkbelasting verschuldigd. Tenzij je er natuurlijk voor kiest om de schenking vrijwillig te registreren.  

Indien er geen schenkbelasting werd betaald, dan geldt op vandaag een verdachte periode van drie jaar. Dit betekent dat wanneer de schenker binnen de drie jaar na de schenking overlijdt, je nog steeds erfbelasting zal moeten betalen op het geschonken vermogen. 

Verdachte periode of risicoperiode

Deze verdachte periode zal onder de nieuwe Vlaamse Regering worden verlengd naar vijf jaar. Op de effectieve implementatie is het nog wachten, maar de nieuwe Vlaams minister-president Diependaele heeft intussen aangekondigd dat deze verlenging zal ingaan vanaf 1 januari 2025. Op basis van de laatste informatie zal deze verlenging echter niet gelden voor schenkingen die dateren van voor deze datum. Wie nog een hand- of bankgift wil doen met een risicoperiode van slechts drie jaar, onderneemt dus best snel actie! 

Tegelijk kondigde de nieuwe Vlaamse Regering ook aan dat de erfbelasting vanaf 2026 zal worden hervormd om de lasten op kleine en middelgrote erfenissen te verminderen. Hoe dit er zal uitzien is op vandaag nog onduidelijk.  

Wij houden u uiteraard op de hoogte!

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.