Moet ik als werkgever rekening houden met de Ramadan?
Velen onder ons linken de huidige tijd van het jaar aan Pasen. De Moslimgemeenschap viert echter geen Paasfeest, maar een Suikerfeest aan het einde van de Ramadan. Dit jaar loopt deze van 2 april tot en met 1 mei.
Tijdens de Ramadan mag men tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten of drinken. Dit kan uiteraard een impact hebben op de fysieke paraatheid van uw werknemer aangezien hij/zij overdag minder voedingsstoffen binnenkrijgt.
De werkgever is niet wettelijk verplicht om zijn werking of de specifieke taken van zijn Moslim-personeel hierop af te stemmen. Niets belet u uiteraard om in overleg te gaan met uw werknemers om te kijken of er zaken zijn die u kan doen om hen te ondersteunen tijdens deze vastenperiode. Door op deze manier met uw werknemers om te gaan kan u zich mogelijk onderscheiden als werkgever in de steeds krappere arbeidsmarkt.
Hebt u verschillende werknemers die Moslim zijn, dan bestaat de kans ook dat u diverse vakantie-aanvragen krijgt voor 2 mei gelet op het Suikerfeest. Hier moet u dus ook rekening mee houden en afspraken over maken. Desalniettemin zijn verschillende ondernemingen sowieso gesloten op 2 mei ter vervanging van de Dag van de Arbeid op zondag 1 mei.
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!