Jouw fiscale zonden opbiechten? Je hebt nog tijd tot het einde van het jaar

Gepost op

Sinds jaren kan je jouw fiscale zonden opbiechten en zogenaamd ‘zwart geld’ regulariseren. Deze mogelijkheid tot fiscale regularisatie loopt eind dit jaar af.  

Regionale belastingen (bv. erfbelasting) kunnen al sinds 2021 niet meer worden geregulariseerd. Nu komt er dus ook een einde aan de mogelijkheid om federale belastingen (bv. inkomstenbelasting) te regulariseren.  

Je hebt dus nog tot het einde van het jaar om jouw fiscale zonden op te biechten. Hiervoor dien je een aanvraag in bij het Contactpunt Regularisaties.  

Een fiscale regularisatie gaat – uiteraard – ook gepaard met de nodige boetes. Voor niet-verjaarde inkomsten betaal je de belastingen plus een boete van 25%. Stel bijvoorbeeld dat je roerende inkomsten niet hebt aangegeven en hierop zou 30% belasting verschuldigd zijn geweest. In dat geval betaalt u 30% aan eigenlijke belasting plus 25% aan boete of in totaal 55%. Fiscaal verjaarde inkomsten kunnen niet meer aan de belastingen zelf worden onderworpen. Daarom is hier een verhoogd boetetarief van 40% op van toepassing.  

Er zijn nog mogelijkheden

Mensen die gebruik willen maken van de regularisatieprocedure dienen zich er dus van bewust te zijn dat volledige regularisatie niet meer mogelijk is. Alleen de federale component kan nog worden rechtgezet. De regionale component kan u dus niet meer regulariseren.  

Het aflopen van de huidige 'federale' regularisatie aan het einde van dit jaar betekent echter niet dat je zonder mogelijkheden zit om zaken recht te zetten. Indien je oprecht jouw situatie wil regulariseren, kan je zich tot de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wenden. Voor deze stap is geen specifieke regularisatiewetgeving vereist. De regeling bij de BBI heeft praktisch dezelfde bewijskracht als een fiscale regularisatie via het Contactpunt Regularisaties en er worden vergelijkbare boetes gehanteerd. 

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.