Inperking BTW-vrijstelling op medische zorg op komst

Gepost op

Vandaag zijn behandelingen bij artsen, diëtisten, tandartsen en kinesisten vrijgesteld van btw. Maar hier komt verandering in. Vanaf januari 2022 zullen alleen nog therapeutische behandelingen en ingrepen vrijgesteld zijn van btw. Wat betekent dit in de praktijk?

Behandelingen en ingrepen die niet therapeutisch zijn, zullen duurder worden voor de patiënt aangezien de btw zal doorgerekend worden. Welke ingrepen er nu effectief btw-plichtig worden, moet nog verder gedefinieerd worden. Vandaag wordt bij esthetische ingrepen bijvoorbeeld al btw aangerekend. Vanaf volgend jaar zal dit dus ook voor andere behandelingen doorgevoerd worden. Het kan hier gaan over een tandarts die tanden bleekt, een kinesitherapeut die sportbegeleiding aanbiedt e.d. meer. Voor deze prestaties zal volgens de nieuwe wetgeving in principe 21% btw aangerekend worden.

Nog veel onduidelijkheid over soort behandelingen

Uiteraard zorgt de bepaling van de ingrepen en behandelingen die niet therapeutisch zijn voor heel wat discussies. De vraag wordt dan ook gesteld of via objectieve criteria het mogelijk zal zijn om hierover een uitspraak te doen. Overleg met de sectorfederaties zal belangrijk zijn om hierin de lijnen uit te stippelen.

Het wetsontwerp kwam er naar aanleiding van Europese rechtspraak die stelt dat de btw-heffing op esthetische prestaties niet beperkt mag worden tot artsen. En dus ongeacht de zorgverstrekker kan doorgevoerd worden. Hierbij wordt dus niet langer gekeken naar de zorgverstrekker, maar wel naar de aard van de behandeling of ingreep.

Ook voor paramedische beroepen verandert de btw-regeling. Vandaag is die gekoppeld aan hun erkenning, maar via de nieuwe wet zal ook hier rekening gehouden worden met het therapeutisch doel van de behandeling. Door deze aanpassing verwacht de federale overheidsdienst Financiën een budgettaire meeropbrengst, hoofdzakelijk via de tandartsen.

Wie minder dan 25.000 euro omzet haalt uit niet-therapeutische prestaties, kan een vrijstelling voor kleine ondernemingen aanvragen. Hierbij moeten uiteraard de formaliteiten nageleefd worden.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.