Ik ga mijn woning verbouwen: wat betekent dat fiscaal?

Gepost op

Door COVID19 zijn meer en meer mensen de waarde van het comfort van hun eigen woning gaan appreciëren. Mogelijks bent u een van hen en denkt u er aan om uw comfort nog verder te verhogen via een verbouwing. Een goede budgettering zal van belang zijn en ongetwijfeld zal u ook wat keuzestress hebben. Desalniettemin is het ook van belang om enkele fiscale zaken in het achterhoofd te houden. 

BTW

Een eerste aandachtspunt is dat u in uw budget rekening zal moeten houden met de BTW die u verschuldigd bent op de werken die zullen plaatsvinden. In principe bedraagt het BTW-tarief 21%. Onder voorwaarden, onder andere dat uw woning minstens 10 jaar oud is, zal het tarief echter worden verlaagd naar 6%. Het loont dus zeker de moeite om vooraf even na te gaan of u in aanmerking komt voor het verlaagde tarief zodat u op die manier meteen 15% kan besparen (of hiermee uw budget voor de verbouwing kan uitbreiden). 

Onroerende voorheffing

Na voltooiing van de verbouwing zal u binnen de 30 dagen de verbouwing ook moeten melden aan het Kadaster. Afhankelijk van de omvang van de verbouwing, zal het Kadaster het kadastraal inkomen van uw woning herschatten. Deze nieuwe, meestal hogere, waarde zal vanaf dan ook worden gebruikt voor de berekening van de jaarlijks verschuldigde onroerende voorheffing. 

Personenbelasting

In de mate dat het een eigen woning, dit is de woning waar u zelf in woont, betreft zal de verhoging van het kadastraal inkomen geen impact hebben op uw aangifte personenbelasting. Uw eigen woning is namelijk vrijgesteld van personenbelasting. 

Sinds 2020 bestaat er geen fiscaal voordeel meer voor leningen afgesloten vanaf die datum die betrekking hebben op de eigen woning. Mocht u dus een lening aangaan om de verbouwing te financieren, dan levert dit u niet langer een besparing op in de personenbelasting. 

Premies

Afhankelijk van de exacte verbouwingen die u plant, zal u daarnaast mogelijk ook in aanmerking komen voor premies allerhande. Deze premies kunnen worden toegekend door uw gemeente, de provincie of het Vlaams Gewest. Op deze website kan u online nagaan of uw geplande verbouwing in aanmerking komt voor een premie. 

Finaal kan u mogelijk ook nog in aanmerking komen voor een renteloze lening als u tot een zogenaamde ‘prioritaire doelgroep’ behoort. Daarnaast bieden tal van banken ook voordelige ‘groene leningen’ aan als u het budget investeert in energiebesparende verbouwingen. 

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.