Hoger voordeel alle aard op bedrijfswagens

Gepost op

Het toekennen van een bedrijfswagens blijft nog steeds een van de meest populaire toegekende voordelen in natura in België. De voornaamste reden hiervoor is dat fiscaal gezien het voordeel van gebruik van de bedrijfswagen op een forfaitaire wijze wordt vastgesteld. Deze forfaitaire waardering zal er voor zorgen dat u slechts wordt belast op een voordeel dat lager ligt dan de werkelijke kostprijs voor de werkgever. Om deze reden zal het vaak interessanter zijn om een bedrijfswagen toe te kennen in plaats van bijkomend loon.

De berekening van het forfaitaire voordeel is afhankelijk van enkele parameters met betrekking tot de wagen zoals de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot. Deze CO2-uitstoot wordt hierbij afgezet tegen de gemiddelde uitstoot voor nieuw ingeschreven wagens van hetzelfde brandstoftype. Des te hoger de uitstoot van uw wagen uitkomt boven de gemiddelde of referentie-uitstoot, des te hoger uw voordeel alle aard.

Aangezien de referentie-uitstoot ingevolge de inschrijving van steeds zuinigere wagens zal dalen, zal het verschil tussen deze referentie-uitstoot en de uitstoot van uw wagen toenemen. Bijgevolg zal het voordeel alle aard dat u wordt aangerekend stijgen.

Goed om weten is wel dat dit belastbaar voordeel niet gelijk is met de belastingen die u hierop verschuldigd bent. Op het belastbaar voordeel moeten namelijk nog de belastingschijven worden toegepast. De exacte impact is dus ook afhankelijk van uw persoonlijke fiscale situatie.

Verder merken we ook graag op dat het feit of u nu veel dan wel weinig gebruik maakt van uw wagen, geen enkele impact heeft op het voordeel alle aard dat wordt aangerekend. Het feit dat u ingevolge COVID-19 dus mogelijks meer thuis werkt, verandert hier niets aan. Voor meer informatie kan u ook altijd contact opnemen met uw dossierbeheerder.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.