Hinderpremie Corona

Gepost op

Net als bij hinder door openbare werken, voorziet de Vlaamse Regering in een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die getroffen worden een verplichte sluiting door de corona-maatregelen. Dit moet ondernemingen die ernstig inkomensverlies hebben deels kunnen compenseren.

Wie komt in aanmerking voor de premie?

Volledige sluiting: een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag.

Weekend: een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten, krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag.

  • Zaken die minstens 1 voltijds en volwaardig inkomen hebben, komen in aanmerking voor de premie. Ook ambulante activiteiten (bv. marktkramers) die getroffen worden door het sluiten van de openbare markt, komen in aanmerking.
  • De premie wordt toegekend per vestiging voor zover in de bijkomende vestigingen minstens één voltijds personeelslid tewerkgesteld is. Het aantal premies wordt beperkt tot maximaal vijf per onderneming. In de horecasector is het verplicht sluiten van de eetruimte voldoende om van de premie te kunnen genieten, ook als zij nog afhaaldiensten organiseren.
  • Zelfstandigen in bijberoep hebben recht op de premie als zij door de hoogte van hun inkomen dezelfde sociale bijdragen moeten betalen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Hoe vraag ik deze premie aan?

De aanvragen voor de hinderpremie moeten worden ingediend binnen de maand na het aflopen van de verplichte sluiting bij Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

U kan u als bestuurder met een kaartlezer en identiteitskaart inloggen op volgende site: Aanvraag hinderpremie.
ACS Accountants en Belastingconsultenten kan dit niet voor u doen.
De tool geeft onmiddellijk weer of u al dan niet recht heeft op de premie.

Via de website van FOD Economie is er een duidelijk overzicht welke maatregelen er nog mogelijk zijn vanuit de overheid.
Ook kan u op onze website een overzicht terugvinden met alle maatregelen en premies i.v.m Covid-19.

Maak melding aan uw dossierbeheerder als u de aanvraag heeft ingediend. Uw dossierbeheerder staat steeds voor u klaar bij vragen.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.