Flexi-jobs: wat is er veranderd sinds dit jaar?
Via een flexi-job kan je onder bepaalde voorwaarden op fiscaal vriendelijke wijze een centje bijverdienen. Zo betaalt de werkgever een bijzondere sociale bijdrage van 25%. In hoofde van de werknemer is het loon vrijgesteld van inkomstenbelasting.
Om aan de slag te gaan als flexi-jobber moet je wel reeds minstens 4/5e als werknemer aan de slag zijn of gepensioneerd zijn. Daarnaast kan je ook niet zomaar eender welk werk doen als flexi-job, het regime is namelijk beperkt tot bepaalde sectoren. Een volledig overzicht zou ons te ver leiden, maar de horeca is een traditioneel voorbeeld.
Vanaf 2024 zal het mogelijk zijn om ook in bijkomende sectoren via een flexi-job aan de slag te gaan. Zo worden onder meer kinderopvang en het onderwijs toegevoegd als toegestane sectoren.
Voor werknemers komt er ook een plafond van €12.000 per jaar dat zij mogen bijverdienen via een of meerdere flexi-jobs. Overschrijd je dit plafond dan wordt het inkomen boven het plafond beschouwd als ‘normaal’ beroepsinkomen met alle fiscale gevolgen van dien. Voor gepensioneerden geldt dit plafond niet. Ook worden enkele bepalingen aangescherpt om misbruik te vermijden. Zo mag je geen flexi-job uitoefenen bij een werkgever waar je reeds een ‘gewone’ arbeidsovereenkomst mee hebt.
Verder wordt het tarief van de werkgeversbijdrage wel verhoogd van 25% naar 28%. Daardoor zal het voor werkgevers net wat duurder worden om een flexi-jobber aan te nemen.
Lees meer interessante artikels rond ondernemen & fiscaliteit
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!