Fiscale aftrekken die u nog voor het jaareinde kan benutten

Gepost op

Het (fiscale) jaar 2021 loopt weer op zijn einde en dat betekent dat u nog even tijd heeft om nog enkele uitgaven te doen dewelke u een belastingbesparing kunnen opleveren. Hieronder sommen wij graag nog even de voornaamste zaken op dewelke u een belastingbesparing kunnen opleveren als u uw aangifte in 2022 indient.

Pensioensparen

Het pensioensparen is een populaire manier om op een fiscaalvriendelijke manier bijkomende reserves voor uw pensioen op te bouwen. Via uw verzekeraar of bank kan u aan pensioensparen doen en zal u kunnen kiezen of uw vermogen eerder dynamisch (aandelen) of defensief (obligaties) moet worden belegd.

Fiscaal gezien hebt u recht op een belastingvermindering van 30% voor stortingen tot EUR 990. Stort u meer dan EUR 990, met een absoluut maximum van EUR 1.270, dan hebt u recht op een belastingvermindering van 25%. Gelet op het dalende percentage zal u er in de praktijk best voor kiezen om ofwel EUR 990 ofwel minstens EUR 1.188 te storten.

Langetermijnsparen

Onder het langetermijnsparen vallen de uitgaven die in aanmerking komen voor de (oude) federale aftrek voor hypothecaire leningen m.b.t. de gezinswoning, alsook de kapitaalaflossingen voor een tweede (en volgende) woning.

Hebt u geen leningen die in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel onder het langetermijnsparen, dan kan u toch nog van deze aftrek genieten door een levensverzekeringscontract af te sluiten dat aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Het fiscaal voordeel bedraagt 30% en is afhankelijk van de omvang uw beroepsinkomsten.

Aanvullen pensioen voor zelfstandigen

Als zelfstandige kan u voor een bijkomend pensioen sparen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). De uitgaven in het kader van uw VAPZ zijn volledig aftrekbaar als beroepskost en verminderen op deze manier uw belastbare basis. De maximaal aftrekbare bedragen zijn afhankelijk van uw beroepsinkomsten en het gekozen VAPZ.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten van juridische geschillen en bestaat in verschillende vormen. Indien uw rechtsbijstandsverzekering aan bepaalde voorwaarden voldoet komt zij tot een bedrag van EUR 310 in aanmerking voor een belastingvermindering van 30%.

Dienstencheques

Via dienstencheques kan u onder meer een poetshulp of strijkdienst betalen. Een dienstencheque kost u in Vlaanderen EUR 9 per stuk en levert een belastingvermindering op van 20% op een maximaal bedrag van EUR 1.530.

Aangezien iedere persoon apart in aanmerking komt voor het fiscaal voordeel kan het ook van belang zijn voor gezinnen om de aankoop van de dienstencheques te spreiden over beide partners wanneer zij boven het maximumbedrag per persoon uitkomen.

Verder is het nog goed om weten dat de dienstencheques twaalf maanden geldig blijven. Bijgevolg hoeft nu niet alle dienstencheques dewelke u dit jaar nog aankoopt ook reeds effectief te gebruiken om uw fiscaal voordeel te ontvangen. 

Giften

Als u een gift doet van minstens EUR 40 aan een erkend goed doel (bv. Rode Kruis, Koning Boudewijnstichting, Mercy Ships, Kom op tegen Kanker, etc.) dan levert u dit een belastingvermindering op van 45%.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.