Eigenaar van Frans vastgoed? Houd rekening met de nieuwe aangifteverplichting

Gepost op

Sinds 2022 moeten eigenaars van buitenlands vastgoed hun onroerende goederen registreren bij de belastingdienst om zo een kadastraal inkomen te verkrijgen. Als eigenaar van vastgoed in het buitenland moet je echter niet enkel verplichtingen naleven in België, maar ook in het land waar het vastgoed is gesitueerd. Daarom brengen we je graag op de hoogte van een wetswijziging in Frankrijk.   

De Franse wetgever heeft namelijk een nieuwe aangifteverplichting in het leven geroepen voor eigenaars van Frans residentieel vastgoed. Deze informatie moet de Franse belastingdienst toelaten om vast te stellen wie onderworpen is aan de taxe d’habitation (in geval van een tweede verblijf en/of verhuurde woning) en wie onderworpen is aan de taxe sur les logements vacants (in geval van leegstand).  

Lees ook: Personenbelasting aanslagjaar 2023: indieningstermijn vervroegd

Uiterlijk 30 juni

De aangifteverplichting is van toepassing ongeacht of je het vastgoed in eigen naam aanhoudt, dan wel via een (buitenlandse) vennootschap. De hoedanigheid van de eigenaar doet er met andere woorden niet toe.  

De aangifte moet worden ingediend bij de Franse belastingdienst en bevat voornamelijk informatie over het gebruik van het pand. Het is van cruciaal belang dat deze informatie correct en nauwkeurig wordt verstrekt om belastingverhogingen of boetes te vermijden. 

Belangrijk is ook dat de aangifte uiterlijk op 30 juni 2023 moet worden ingediend. Hierin moet informatie worden opgenomen over het gebruik van het pand van 1 januari tot en met 30 juni 2023. Mocht de bestemming van het pand later wijzigingen, moet dit opnieuw worden gemeld.  

Als je niet zeker weet of je aan deze verplichtingen moet voldoen, kunt u met ons of de Franse belastingdienst contact opnemen. 

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.