Een holding: wat zijn de voor- en nadelen?

Gepost op

Een holding: wat zijn de voor- en nadelen?

Via een holding worden vaak diverse participaties in (operationele) vennootschappen aangehouden. Wij geven graag enkele voor- en nadelen mee van het gebruik van een holding.    

Ten eerste kunnen de winsten van de dochtervennootschappen worden opgestroomd naar de holdingvennootschap via de uitkering van een dividend. Op deze manier wordt dit vermogen onttrokken van het ondernemingsrisico. De dividenduitkering zal in principe vrijgesteld zijn van roerende voorheffing en vennootschapsbelasting bij de holding.  

Op deze manier kunnen gelden belastingvrij worden opgestroomd naar het niveau van de holdingvennootschap. Deze kan de gelden vervolgens ter beschikking stellen van de andere groepsvennootschappen, er nieuwe investeringen mee doen of deze uitkeren aan haar aandeelhouders.  

Meerwaardebelasting 

Een nadeel van de inbreng van jouw participaties in een holdingvennootschap is dat je de kans opgeeft om deze participaties in de toekomst belastingvrij te gelde te maken. Als je namelijk de aandelen van jouw vennootschap verkoopt en dit kadert binnen het normaal beheer van jouw privévermogen, dan wordt de meerwaarde niet belast in de personenbelasting. Toch zijn enkele politieke partijen voorstander van een meerwaardebelasting op aandelen in de personenbelasting waardoor het niet is uitgesloten dat dit in de toekomst kan veranderen. Binnen jouw vennootschap zal de gerealiseerde meerwaarde in principe ook kunnen worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Om de gelden vervolgens privé te krijgen, zal de vennootschap een dividenduitkering moeten doen. Deze zal wel belast worden met roerende voorheffing aan een tarief van 15% of 30%.  

Verder moet worden nagekeken of de oprichting van een holding impact heeft op de toepassing van het gunstregime voor familiale vennootschappen in de schenk- en erfbelasting.  

In het verleden had de oprichting van een holding met inbreng van aandelen ook nog een fiscaal voordeel. Dit bracht de creatie van fiscaal gestort kapitaal met zich mee en zorgde ervoor dat gelden belastingvrij uit de vennootschap kon worden gehaald. Omdat dit een vaak gebruikte - volgens de administratie misbruikte – fiscale techniek was, werd deze mogelijkheid uiteindelijk afgesloten.  

Of de oprichting van een holding is aangewezen in jouw specifieke situatie bespreken wij graag verder met jou in detail.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.