Een elektrische laadpaal: ook fiscaal interessant

Gepost op

Er worden steeds meer en meer hybride en elektrische wagens verkocht. Ook voor de komende jaren wordt verwacht dat de verkoop van elektrische wagens nog verder zal versnellen onder meer als gevolg van de recent aangekondigde wijzigende fiscaliteit omtrent bedrijfswagens.

Als u over het nodige geduld beschikt om uw elektrische wagen op te laden, kan dit gewoon via het stopcontact. Wilt u uw wagen toch wat sneller opladen, dan zal u al snel kiezen voor een afzonderlijke laadinfrastructuur of laadpaal.

Ook de overheid erkent het belang van voldoende laadmogelijkheden om mensen met ‘range anxiety’ toch te overtuigen om de overstap naar elektrisch rijden te laten maken. Bijgevolg werd via een recente wetswijziging ook voorzien in enkele fiscale maatregelen om de installatie van elektrische laadpalen aan te moedigen.

Ondernemingen

Op vandaag is het voor ondernemingen mogelijk om kosten met betrekking tot laadinfrastructuur voor de volle 100% af te trekken.

De nieuwe wet voorziet een verhoogde aftrek van 200% (van 1 september 2021 t.e.m. 31 december 2022) of 150% (van 1 januari 2023 t.e.m. 31 augustus 2024) voor investeringen in laadpalen dewelke onder meer publiek toegankelijk zijn en gekoppeld kunnen worden aan een intelligent energiebeheerssysteem. Laadinfrastructuren die niet aan de voorwaarden voldoen zullen terugvallen op de gewone aftrek van 100%.

Vanaf 2030 zal de aftrek van de kosten voor laadinfrastructuur worden beperkt tot 75%.

Particulieren

Ook particulieren worden fiscaal aangemoedigd om te investeren in een laadpaal. Dit via een belastingvermindering van 45% (van 1 september 2021 t.e.m. 31 december 2022), 30% (1 januari 2023 t.e.m. 31 december 2023) of 15% (1 januari 2024 t.e.m. 31 augustus 2024). Hierbij komt de investering tot maximaal EUR 1.500 in aanmerking.

Voorwaarden voor de belastingvermindering zijn onder meer dat het opnieuw mogelijk moet zijn om de laadpaal te koppelen aan een intelligent energiebeheerssysteem en dat de gebruikte stroom groen moet zijn (door opwekking via eigen zonnepanelen of via aankoop d.m.v. een ‘groen’ contract).

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.