Deadline statutenwijziging: zorg dat je voor 31 december 2023 in orde bent

Gepost op

Al in 2019 traden de eerste wijzigingen inzake de hervorming van het vennootschapsrecht in werking. Er werd echter voorzien in een ruime overgangsfase. Deze komt op 1 januari 2024 ten einde. Als je nog niet in regel bent, moet je dus nog voor 31 december 2023 actie ondernemen.  

Met de invoering van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen verdwijnen en wijzigen enkele vennootschapsvormen. Uiteindelijk zullen slechts vier vennootschapsvormen overblijven: 

  • De Besloten Vennootschap (BV) is de opvolger van de Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid (BVBA); 

  • De Naamloze Vennootschap (NV) blijft bestaan; 

  • De Coöperatieve Vennootschap (CV) moet voldoen aan het coöperatieve gedachtegoed en minstens drie aandeelhouders hebben; 

  • De maatschap blijft bestaan maar heeft nog steeds geen rechtspersoonlijkheid. Het blijft wel mogelijk om deze te moduleren tot een Vennootschap Onder Firma (VOF) of Commanditaire Vennootschap (CommV) met rechtspersoonlijkheid. 

Onderneem tijdig actie 

Beschik je over een vennootschap die niet voorkomt in deze lijst, dan moet je jouw vennootschap sowieso omzetten zodat ze valt onder één van voormelde overblijvende vennootschapsvormen. Maar zelfs als jouw vennootschapsvorm blijft bestaan (bv. NV) is het noodzakelijk om de statuten te conformeren aan het nieuwe vennootschapsrecht.  

Wat als je niet tijdig in orde bent?

Onderneem je niet tijdig actie, dan riskeer je als bestuurder persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk te zijn. Iets wat je uiteraard wil vermijden. Bovendien kan het aanpassen van de statuten een opportuniteit zijn om deze tegen het licht te houden en te kijken of er niets moet worden gewijzigd. Vaak worden statuten opgesteld bij de oprichting en worden deze dan ongemoeid gelaten. Dit kan er echter voor zorgen dat de statuten niet langer aansluiten bij de noden van de vennootschap of jouw persoonlijke situatie. De nakende deadline is dus de finale trigger om dit nu op te nemen.  

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.