In onze vorige nieuwsbrief bezorgden we u een update van de recentste coronasteunmaatregelen. Maar worden deze maatregelen belast? En zoja, hoe?
De coronasteunmaatregelen: wel of niet belastbaar?
De federale regering lanceerde het crisis-overbruggingsrecht (bestemd voor zelfstandigen en bedrijfsleiders die wegens overmacht (corona) hun activiteit moesten onderbreken) en heropstart-overbruggingsrecht (voor zelfstandigen en bedrijfsleiders die een onderbroken activiteit heropstartten, maar omzetverlies leden).
Beide steunmaatregelen zijn als volgt belastbaar:
De Vlaamse regering lanceerde het Nieuwe Vlaamse beschermingsmechanisme. Deze nieuwe maatregel geldt voor elke ondernemer en zelfstandige die in de periode tussen 1 oktober 2020 en 15 november 2020 een omzetverlies leed van minstens 60%.
Deze vergoeding is belastingvrij. De Wet van 29 mei 2020 ‘houdende diverse dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID19-pandemie’ stelt vergoedingen die door de gewesten, gemeenschappen, provincies of gemeenten toegekend zijn in de periode van 15 maart tot 31 december 2020 om de economische gevolgen van het coronavirus te compenseren, immers vrij van belastingen.
Opgepast!
Bij het uitkeren van het overbruggingsrecht werd er nog geen bedrijfsvoorheffing ingehouden. Dit heeft tot gevolg dat de verschuldigde belastingen over deze uitkering pas afgedragen dienen te worden bij het ontvangen van het aanslagbiljet personenbelasting over inkomstenjaar 2020. Voor bestuurders/zaakvoerders van vennootschappen die hun maandelijkse bezoldiging hebben laten doorlopen tijdens de maanden dat ze ook een overbruggingsrecht hebben ontvangen, zal dit ertoe leiden dat de belastingaanslagen aanzienlijk hoger zullen zijn dan andere jaren. Hou hier zeker rekening mee!
Een oplossing om de belastingdruk in de personenbelasting alsnog te beperken kan erin bestaan dat uw bezoldiging vanuit de vennootschap alsnog beperkt wordt.
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!