Belastingen besparen? Neem nog voor Nieuwjaar actie met deze 5 tips

Gepost op

De meeste Belgen betalen niet graag belastingen. Hoogstwaarschijnlijk ben je een van hen. Om die reden geven we nog graag enkele tips mee hoe je ervoor kan zorgen dat je volgend jaar minder belastingen moet betalen (of meer belastingen terugkrijgt).

Alle uitgaven die je nog doet voor belastingverminderingen/-kredieten voor het jaareinde, mag je namelijk nog meenemen in jouw belastingaangifte voor inkomstenjaar 2022. De belastingen hierop zal je in 2023 moeten betalen. Door nog vóór 1 januari 2023 bepaalde uitgaven te doen, kan je ze nu nog in mindering brengen en bespaar je zo belastingen in 2023. Doe je de uitgaven pas in 2023 dan zal je het effectief hiervan pas merken in 2024.

Tip 1: Pensioensparen

Een van de meest gekende fiscale voordelen is deze voor premies gestort in het kader van pensioensparen. Op deze manier tracht de overheid je aan te moedigen een appeltje voor de dorst opzij te zetten voor tijdens uw pensioen.

Sinds enkele jaren heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen twee belastingvoordelen voor het pensioensparen.  

De eerste mogelijkheid is dat u €990 (of minder) stort. In dat geval is jouw belastingvermindering gelijk aan 30% ofwel €297. In werkelijkheid bedraagt de netto kost dus ‘slechts’ €693.

Stort je meer dan €990 dan geeft jouw storting recht op een belastingvermindering van 25% en dit op een maximaal bedrag van €1.270. De maximale belastingbesparing bedraagt in dit geval dus €317,50. Dit bedrag is hoger dan wanneer je slechts €990 stort.

Je moet je er echter van bewust zijn dat als je meer dan €990 stort jouw belastingvoordeel steeds beperkt wordt tot 25%. Stel dat je bijvoorbeeld €1.000 aan premies stort, dan zal je belastingvoordeel beperkt zijn tot €250. Concreet betekent dit dat je best ofwel €990 ofwel meer dan €1.188 stort voor een optimale fiscale aftrek. 

Tip 2: Dienstencheques

Een andere aftrek die vaak voorkomt is deze voor dienstencheques. Via dienstencheques kan je onder meer een poetshulp inschakelen of beroep doen op een strijkatelier.

Voor dienstencheques krijg je een belastingvermindering van 20% tot een maximaal bedrag van €1.566 per persoon.

Het feit dat je mogelijk niet alle dienstencheques nog voor jaareinde gebruikt, is geen probleem. Door al in 2022 de dienstencheques aan te kopen, kan je deze in mindering brengen voor inkomstenjaar 2022.

Tip 3: Rechtsbijstandsverzekering

Ook de premie voor een rechtsbijstandverzekering komt in aanmerking voor een belastingvermindering. De premie komt maximaal in aanmerking voor een bedrag van €310 en het fiscale voordeel bedraagt 40%. Jouw fiscale besparing is met andere woorden gelijk aan maximaal €124.

Let er wel op dat jouw rechtsbijstandsverzekering aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale aftrek. Je vraagt dit dus best even na bij je verzekeraar alvorens een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.

Tip 4: Giften

Als je een goed doel wenst te steunen, kan dit via een gift. Naast het feit dat je een goede daad stelt, zal je daarnaast mogelijk ook nog een fiscaal voordeel verkrijgen. Dit is het geval als je een gift doet van minstens €40 aan een erkende instelling (bv. Rode Kruis).

De belastingvermindering voor giften is gelijk aan 45%.

Tip 5: Laadstation

Finaal geven we je graag ook nog de belastingvermindering voor het plaatsen van een laadpaal mee. De reden is dat de fiscale aftrek vanaf volgend jaar zal dalen. Als je nog in 2022 als privépersoon investeert in een laadpaal is het belastingvoordeel gelijk aan 45% op een maximumbedrag van €1.750, of €787,50. Vanaf 2023 daalt het voordeel naar 30% of maximaal €525.

Gelet op de lange wachttijden voor laadstations, zal je niet in de mogelijkheid zijn om nog voor jaareinde een laadstation te laten installeren als u nu nog contact moet opnemen met een installateur. Mogelijks kan je al wel reeds een offerte laten opmaken en deze goedkeuren. Als je ook de betaling nog voor jaareinde in orde brengt, kom je nog in aanmerking voor de belastingvermindering voor inkomstenjaar 2022.

Let er wel op dat je voor één en dezelfde laadpaal, maar éénmaal de fiscale aftrek in rekening kan brengen. Je kan dus bijvoorbeeld niet de voorschotfactuur in 2022 in mindering brengen en de afrekening ook nog eens in 2023.

Conclusie

Als je in 2023 nog belastingen wil besparen, denk je er best voor het einde van het jaar over na of je nog enkele fiscale aftrekken kan benutten. Mocht je hier nog verdere vragen bij hebben, kan je uiteraard ook steeds contact met ons opnemen.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.