6% btw op de aankoop van uw fiets, of toch niet?

Gepost op

In 2019 werd aangekondigd dat het btw-tarief op de aankoop van (elektrische) fietsen zou dalen van het algemene tarief van 21% naar het verlaagde tarief van 6%.

Op de inwerkingtreding was het echter nog wachten aangezien de btw een Europese aangelegenheid is en de btw-wetgeving dus gestoeld is op de regels en principes vastgelegd door Europa. Alvorens het tarief van 6% in werking kon treden, was het nog wachten op de nodige aanpassingen op Europees niveau.

Nu de aanpassing op Europees niveau eindelijk een feit is zou de btw-verlaging dus kortelings in werking kunnen treden. Ondertussen heeft de federale regering echter beslist om het btw-tarief toch terug te verhogen van 6% naar 21%. Dit om budgettaire redenen. De regering wil nog steeds meer mensen op de fiets krijgen, maar is van oordeel dat de gebudgetteerde middelen beter op een andere manier kunnen worden besteed. Hierbij zou worden gekeken naar maatregelen om mensen er toe aan te zetten om hun verplaatsingen van en naar het werk met de fiets te maken om zodoende de files te verminderen.

Als u hoopte om in de toekomst uw (elektrische) fiets te kunnen aankopen aan 6% bent u er dus helaas aan voor de moeite: het toepasselijke btw-tarief voor (elektrische) fietsen is en blijft 21%. Mogelijk volgen er echter nog nieuwe maatregelen om u aan te moedigen uw woon-werkverkeer met de fiets te doen.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.