Uw cryptobeleggingen verkopen: wat betekent dat fiscaal?
Hoewel steeds meer en meer plaatsen cryptomunten accepteren als betaalmiddel, is en blijft het effectief gebruiken van uw cryptomunten niet voor de hand liggend. Daarom zal u uw cryptomunten vaak nog effectief omruilen naar (virtueel) cash geld om uw crypto opbrengsten te valoriseren. Net als bij iedere andere belegging of investering, zal ook hier rekening moeten worden gehouden met de fiscale regels.
Fiscaliteit van cryptobeleggingen
Beheert u uw privévermogen volgens een goed huisvader en realiseert u daardoor een meerwaarde op uw cryptobeleggingen, dan zijn deze vrijgesteld van belastingen. De Belgische administratie ziet een (aanzienlijke) winst op cryptobeleggingen al gauw als een speculatieve belegging. Indien dit het geval is, zal de meerwaarde die u realiseert worden belast als een divers inkomen aan een tarief van 33% (plus gemeentebelastingen).
Wanneer u zeer actief bezig bent met uw cryptobeleggingen zou zelfs sprake kunnen zijn van een beroepsinkomen. Dit is echter eerder uitzonderlijk. Het heeft wel tot gevolg dat u belast zal worden aan de progressieve tarieven in de personenbelasting en ook rekening zal moeten houden met sociale bijdragen.
Of uw belegging kadert binnen het normaal beheer van uw privévermogen, eerder speculatief is of zelfs een beroepsinkomen uitmaakt is een feitelijke beoordeling met de nodige ruimte voor interpretatie.
Wenst u voorafgaande zekerheid te bekomen omtrent de fiscale behandeling van de transactie – wat zeker aan te raden is als we over grotere bedragen spreken -, dan raden wij aan om hieromtrent een voorafgaande beslissing aan te vragen bij de rulingcommissie. Hiervoor is het echter van belang, zoals de benaming al aangeeft, dat u deze voorafgaande beslissing aanvraagt vóór dat u overgaat tot de verkoop van uw cryptobeleggingen. In uiterste nood zou u ook nog een aanvraag kunnen indien na de transactie maar voorafgaand aan de indiening van uw aangifte personenbelasting voor het inkomstenjaar waarin de verkoop plaatsvond.
Uw geld op uw bankrekening krijgen
In het kader van de antiwitwaswetgeving worden banken steeds strenger bij het aanvaarden van uw gelden. De bank zal zich er namelijk van moeten verzekeren dat de herkomst van de gelden legitiem is. Dit kan voor cryptomunten door aan te tonen van waar uw initiële inleg komt en hoe uw portefeuille aangegroeid is. Wanneer echter sprake is een diversiteit aan transacties blijkt dit in de praktijk niet altijd even eenvoudig te zijn en zorgt dit voor problemen als u uw winsten wil valoriseren en op uw bankrekening krijgen.
Meer weten over de fiscale behandeling van cryptomunten, neem dan zeker contact op met uw dossierbeheerder.
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!