Uitdoving forfaitaire btw-regeling
Diverse kleinhandelaars (bakkers, beenhouwers, caféuitbaters, etc.) passen vaak de (optionele) forfaitaire btw-regeling toe. Dit houdt in dat de verschuldigde btw niet wordt berekend op basis van hun reële omzet, maar door een marge te rekenen op hun inkoopfacturen. De reden hiervoor is dat zij voor hun verkopen niet altijd een factuur (moeten) opmaken en dat het berekenen van belastingen op basis van dagontvangsten vaak een moeilijke klus is.
Voorwaarden forfaitaire btw-regeling
Om van de regeling gebruik te kunnen maken mag uw omzet niet meer dan €750.000 bedragen en moet die voor minstens 75% afkomstig zijn van handelingen aan particuliere klanten waar geen factuur voor moet worden uitgereikt. Daarnaast worden de handelaren die hiervoor in aanmerking komen beperkt op basis van een lijst waar hun beroep op moet voorkomen. Deze lijst werd de afgelopen jaren reeds ingeperkt om het gebruik van de regeling verder te beperken.
Een forfaitaire btw-plichtige is dus ook gewoon een ondernemer die btw-plichtig is en waarvoor hijzelf of zijn boekhouder periodieke belastingsaangiften indient. De belangrijkste reden voor een forfaitaire btw-regeling is dat de omzet op basis van inkoopfacturen makkelijker te bepalen is.
Heel wat sectoren maken momenteel nog gebruik van deze forfaitaire btw-regeling, ook al is de lijst sinds enkele jaren al sterk ingekort:
- Kleinhandelaars in levensmiddelen, in textielen lederen en in kranten en tijdschriften
- Slagers, bakkers, ijsbereiders, frituuruitbaters
- Caféhouders
- Kappers
- Apothekers
- Schoenmakers
- Foornijveraars
Uitdoving forfaitaire btw-regeling: heden ten dage en 2028
Omdat men van oordeel is dat er voortaan voldoende kassasystemen bestaan waardoor het eenvoudig is om de nodige gegevens inzake verkopen bij te houden werd echter beslist om het regime te laten uitdoven.
Op vandaag is het ondertussen niet meer mogelijk om nog in te stappen in het forfaitaire btw-regime. Indien u reeds gebruik maakt van het stelsel, dan kan u dit nog behouden tot uiterlijk 1 januari 2028. Ten laatste vanaf dat ogenblik loopt het systeem af en zal u dus voortaan uw btw-aangifte moeten baseren op uw werkelijke verkopen. Uiteraard kan u er ook al vroeger voor opteren om over te stappen. Zo kan u uw boekhouder de belastingaangifte laten indienen gebaseerd op wat u werkelijk verkoopt en niet langer op een 'inschatting'.
In ieder geval zal u er dus voor moeten zorgen dat uw systemen hierop zijn afgesteld zodat u iedere verkoop correct registreert en de btw hierop correct kan worden verwerkt.
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!