Tijdelijke verlaging BTW-tarief in de horeca

Gepost op

Om zo snel mogelijk een relance van de horecasector te krijgen na de verplichte sluiting ten gevolge van het virus COVID-19, heeft de overheid bepaalde maatregelen uitgewerkt. Een van deze maatregelen is het verlaagde btw-tarief van 6 % voor sommige restaurant- en cateringdiensten vanaf 8 juni 2020 tot en met 31 december 2020. Deze tijdelijke btw-verlaging kan worden toegepast door zowel de ondernemingen die onder het gewone btw-regime vallen als door de ondernemingen natuurlijke persoon die genieten van de forfaitaire btw-regeling.

  • Het tijdelijk verlaagd btw-tarief is van toepassing op de volgende restaurant- en cateringdiensten:
  • Het verschaffen van spijzen in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse;
  • Het verschaffen van alcoholvrije dranken in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse;
  • Het gelijktijdig verschaffen in uitvoering van één dienst, van zowel spijzen als alcoholvrije dranken in restaurants en cafés en, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse;
  • Het verschaffen van voorverpakte producten, zoals een pakje chips, een reep chocolade, een worst, een ijsje, voorverpakte kaas- of salamiblikjes, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse;

 

Dat deze tijdelijke btw-verlaging ook van toepassing is op het verschaffen van voorverpakte producten brengt een aantal belangrijke gevolgen met zich mee.

Vooreerst moet de omzet die behaald wordt uit het verbruik ter plaatse van die voorverpakte producten mee worden opgenomen in de berekening van de drempel van 25.000,00 euro die bepalend is of men al dan niet moet beschikken over een geregistreerde kassasysteem.

Vervolgens brengt deze kwalificering van voorverpakte producten als restaurant- en cateringdienst met zich mee dat als u een geregistreerd kassasysteem heeft, u verplicht bent om een ticket van de kassa uit te reiken wanneer u voorverpakte producten verkoopt ongeacht of ze al dan niet ter plaatse verbruikt worden.

Als u daarentegen niet verplicht bent om een geregistreerd kassasysteem te gebruiken, moet u een btw-bonnetje uitreiken wanneer deze voorverpakte producten ter plaatse worden verbruikt en moet u deze verkopen bijhouden in een dagontvangstenboek (ook wanneer u onderworpen bent aan de forfaitaire btw-regeling). Het is dus van belang dat u de btw-bonnetjes ter beschikking heeft voor als iemand een voorverpakt product zoals bijvoorbeeld een zakje chips wil kopen.

Ook mag niet vergeten worden dat als u beschikt over een geregistreerd kassasysteem, u de programmatie zo snel mogelijk moeten laten aanpassen zodat er rekening kan worden gehouden met de verlaging van het btw-tarief van 12 % naar 6 % voor restaurant- en cateringdiensten en van 21 % naar 6 % voor de alcoholvrije dranken.

De fiscus zal controles kunnen uitvoeren of de horecasector deze verplichtingen nakomt. De fiscus aanvaardt dat btw-plichtigen die btw-bonnetjes moeten uitreiken, het daarop voorgedrukte btw-tarief van ‘12%’ mogen doorhalen en vervangen door ‘6%’ en dus geen nieuwe ontvangstbewijsboekjes moeten bestellen.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.