Opgelet! Een arbeidsongeval: wat is jouw aansprakelijkheid als werkgever?
Stel dat een van jouw werknemers een arbeidsongeval heeft, ben je dan aansprakelijk voor de schade die hieruit volgt?
Arbeidsongeval: aansprakelijkheid uitgesloten via immuniteit
Het uitgangspunt is dat je als werkgever immuniteit geniet. De werkgever moet echter wel een forfaitaire vergoeding blijven uitbetalen, ongeacht of er sprake is van een fout van de werkgever of zelfs de werknemer. Het voordeel voor de werknemer is dat hij een inkomen blijft ontvangen. Het voordeel voor de werkgever is dat hij niet onbeperkt aansprakelijk is voor verdere schade aangezien de werknemer hem niet meer in rechte kan aanspreken om de schade te vergoeden.
* Lees ook: Deze nieuwe (fiscale) maatregelen gingen in werking op 1 januari 2023
Immuniteit bij een arbeidsongeval: beperkingen
Deze immuniteit geldt echter enkel in de relatie werkgever – werknemer. Bijgevolg speelt de immuniteit niet ten aanzien van bijvoorbeeld werknemers van onderaannemers. Zij hebben namelijk geen rechtstreekse arbeidsrelatie met jou.
Een andere uitzondering op deze immuniteit is dat wanneer de werkgever de bepalingen van welzijnswetgeving op zwaarwichtige wijze heeft overtreden of wanneer het arbeidsongeval zich voordoet op de weg van en naar het werk. In dit kader zal het dus onder meer belangrijk zijn dat je de nodige maatregelen neemt om de veiligheid van jouw personeel te waarborgen. Mochten er alsnog dingen mislopen, dan kan je mogelijk terugvallen op de BA-uitbatingsverzekering als je deze hebt.
* Lees ook: Test-attest: jouw besparing in de schenk- en erfbelasting
Lees meer interessante artikels rond ondernemen & fiscaliteit
Blijf up to date!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!