ESG-duurzaamheidsrapportering: wat staat jou te wachten?

Gepost op

Misschien heb je er al wel wat over opgevangen: een nieuwe Europese wetgeving verplicht grote bedrijven om een duurzaamheidsrapport op te maken. Kmo’s vallen voorlopig niet binnen het toepassingsgebied maar hun grotere (leveranciers of) klanten gaan dit mogelijk ooit wel eisen?   

De basis hiervan ligt in het feit dat de Europese Unie klimaatneutraal wil zijn tegen 2050 en vindt dat bedrijven in deze problematiek ook een scharnierfunctie hebben om het klimaat mee aan te pakken. 

Duurzaamheidsrapport voor grote ondernemingen vanaf 2026 

De nieuwe richtlijn verplicht grote ondernemingen om vanaf 2026 een duurzaamheidsrapport te publiceren. Beursgenoteerde bedrijven van openbaar belang dragen deze verplichting al vanaf 2025 en beursgenoteerde kmo’s zijn pas in 2027 aan de beurt. 

De grootte van een onderneming wordt hierbij beoordeeld op basis van volgende drempels: 

  • Tewerkstellen van 250 werknemers 

  • Een netto omzet van 50 miljoen euro 

  • Een balanstotaal van 25 miljoen euro 

Het voldoen aan twee van de drie voormelde drempels volstaat om als “grote onderneming” beschouwd te worden en dus de verplichting te dragen om een duurzaamheidsrapport te moeten publiceren. Deze criteria moeten trouwens steeds geconsolideerd worden bekeken op groepsniveau. 

Nog niet voor kmo’s 

Deze regels zijn momenteel nog niet van toepassing voor kleinere kmo’s maar deze zullen vroeg of laat ook aan de beurt komen. De ESG-rapportering beoogt veel eerder een vooruitblik dan een terugblik, men wil dat bedrijven zichzelf doelstellingen opleggen om hun milieu impact te verbeteren.     

Voor concrete vragen in dit verband kan je indien gewenst ook terecht bij www.profex.be. 

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.