Een eindejaarsgeschenk voor uw personeel: geef geen cadeaus aan de fiscus!

Gepost op

De eindejaarsperiode komt eraan. Dat is voor veel werkgevers het signaal om hun werknemers een eindejaarsgeschenk te geven. Maar met welke spelregels moet u rekening houden op het vlak van fiscaliteit, btw en RSZ? Tijd voor een korte update.

Vooreerst dit: een eindejaarsgeschenk wordt fiscaal beschouwd als een zogenaamd sociaal voordeel. Dit betekent dat alle werknemers recht hebben op dit voordeel. U mag dus niemand uitsluiten, maar u mag uw personeel wel laten kiezen tussen een geschenk of een nettobedrag.

Wist u trouwens dat ook deeltijdse werknemers recht hebben op hetzelfde cadeau als uw voltijdse werknemers? Ook het soort contract (onbepaalde of bepaalde duur) speelt geen rol.

Fiscaal voordeel

Een eindejaarsgeschenk aan werknemers geven wordt fiscaal aangemoedigd. Als de aankoopprijs (per kalenderjaar) minder dan 40 euro (incl. btw) bedraagt, dan is deze kost 100% fiscaal aftrekbaar. Dit bedrag mag per werknemer eventueel verhoogd worden met 40 euro per kind ten laste. Dit bedrag geldt als maximum: u mag een goedkoper eindejaarsgeschenk geven, maar geen duurder.

Btw-voordeel

Naast de fiscale aftrekbaarheid geniet u als werkgever – onder bepaalde voorwaarden – ook een btw-voordeel. Deze voorwaarden zijn:

  • u moet een eindejaarsgeschenk geven aan alle personeelsleden
    (zoals hierboven vermeld);
  • de aankoopprijs per stuk moet lager zijn dan 50 euro (excl. btw);
  • het geschenk mag geen tabak of sterke drank zijn.

Ook hier geldt dat u slechts één geschenk per personeelslid per kalenderjaar mag voorzien.

RSZ-spelregels

Als u ervoor zorgt dat een eindejaarsgeschenk per jaar en per werknemer het totaalbedrag van 40 euro (incl.btw) niet overschrijdt, dan geldt een vrijstelling van RSZ.

Wat als u toch een duurder eindejaarsgeschenk wilt aanbieden?

Dan moet u hierop RSZ en belastingen betalen. De kostprijs zal dus niet aftrekbaar zijn. U moet het volledig bedrag van het geschenk behandelen zoals een voordeel van alle aard, en dus noteren op de fiscale fiche 281.10 op naam van de werknemer die vervolgens privé belast wordt op dit geschenk.

Ook goed om weten

U moet een eindejaarsgeschenk geven in natura of via een nettopremie die overgeschreven wordt op de rekening van uw werknemer. Uitbetaling in cash is niet mogelijk.

Bij vragen of opmerkingen, neem dan zeker contact op met uw dossierbeheerder.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.