65+ en nog blijven werken, is het de moeite waard?

Gepost op

In allerhande sectoren komen we handen te kort: de zorgsector, het onderwijs, de bouwsector en noem maar op. Aan jobmogelijkheden dus geen gebrek. Tegelijk merken mensen die op pensioen zijn dat ze, ondanks dat ze ook kunnen genieten van de extra vrije tijd die ze plots hebben, soms toch in een zwart gat terechtkomen nu ze niet langer op hun werk worden verwacht.

De ideale oplossing: ouderen die, weliswaar vaak in beperkte mate, nog aan de slag blijven na hun pensioenleeftijd. Maar levert dit echter ook iets op?

Eens u een loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt of u 65 jaar bent, kan u onbeperkt bijverdienen. Met andere woorden, uw pensioen wordt niet verlaagd omdat u ook nog beroepsinkomsten geniet. Ging u vervroegd met pensioen en voldoet u niet aan minsten één van deze voorwaarden, dan mag u slechts in beperkte mate bijverdienen zonder dat dit een impact op uw pensioen heeft. Het is namelijk niet de bedoeling dat u enerzijds gebruik maakt van de gunstmaatregel om vervroegd met pensioen te gaan en tegelijk toch blijft werken om ook hier nog inkomsten uit te halen.

In ieder geval zal u, net zoals op ‘normale’ beroepsinkomsten, op uw inkomsten belastingen moeten betalen. Hoeveel belastingen hangt af van uw persoonlijke situatie en de diverse inkomsten die u geniet. Weet echter dat ook uw pensioen aan de personenbelasting wordt onderworpen, zij het dat hier verminderingen van toepassing kunnen zijn.

Komt u in aanmerking om met pensioen te gaan, weet dan dat dit geen verplichting is en u er perfect voor kan kiezen om aan de slag te blijven. Dit betekent dat u geen pensioenuitkering zal ontvangen en uw inkomsten nog gewoon verder belast worden als voorheen. Tegelijk zal u ook bijkomende pensioenrechten blijven opbouwen aangezien u ook nog gewone sociale bijdragen zal betalen. Dit leidt mogelijks tot een hoger pensioen als u later effectief besluit om uw pensioen aan te vragen.

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.