Financieel plan opstellen met de hulp van een expert

Een financieel plan is een absolute must voor uw bedrijf. Het vormt de basis voor een gezonde onderneming en een ondernemingsplan dat op lange termijn rendabel blijft. En een gezonde en rendabele toekomst, daar bouwen wij graag aan mee. Daarom ondersteunen wij u graag bij het opstellen van uw financieel plan.

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan geeft een overzicht van de inkomsten, uitgaven en investeringen van uw onderneming gedurende een bepaalde periode (minstens twee jaar). De belangrijkste functie van uw financieel plan is om aan te tonen dat uw onderneming over voldoende middelen beschikt om in normale omstandigheden levensvatbaar en rendabel te zijn. Een financieel plan focust dus niet enkel op de financiële gezondheid van uw onderneming, maar ook op de rentabiliteit en het groeipotentieel.  

Het opstellen van uw financieel plan kan u in principe helemaal zelf doen. Toch wordt vaak aangeraden om hiervoor een boekhouder of financieel expert onder de arm te nemen die u kan adviseren en uw financieel plan kan nakijken en bijsturen.

Wettelijke vereisten van een financieel plan

Een financieel plan moet wettelijk gezien minimaal de volgende elementen bevatten:

  • Een overzicht van alle financieringsbronnen
  • De openingsbalans (per periode in uw boekhouding)
  • De verwachte balans na 12 en 24 maanden
  • De begroting van inkomsten en uitgaven op twee jaar
  • Een beschrijving van de hypotheses voor de schatting van omzet en rentabiliteit
  • De gegevens van uw financieel adviseur (indien u een financieel adviseur heeft).

Waarom is een financieel plan belangrijk?

Een goed onderbouwd financieel plan opstellen zorgt voor een sterke basis voor onder meer:

  • Succes op lange termijn: een goed onderbouwd financieel plan vormt een sterke basis voor het succes van uw onderneming op lange termijn. Door uw inkomsten, uitgaven en investeringen jaar in jaar uit goed te monitoren, kan u betrouwbare voorspellingen maken en komt u later niet voor onaangename verassingen te staan.
  • Bescherming privévermogen bij faillissement: als uw onderneming binnen een periode van 3 jaar na oprichting failliet gaat, kan uw financieel plan worden opgevraagd. Als dan blijkt dat deze niet realistisch of goed onderbouwd was, kan u aansprakelijk worden gesteld voor schulden. Met een goed financieel plan kan u zo een situatie voorkomen. Het kan dus zeer nuttig zijn om un financieel plan te laten opmaken door een expert zoals een accountant of een boekhouder.
  • Hulp bij verkrijgen van leningen en kredieten: als u een lening wil aangaan of een krediet wil afsluiten voor uw onderneming, kan een financieel plan helpen om uw bankagent te overtuigen. Een goed financieel plan toont immers aan dat u uw lening of krediet zal kunnen terugbetalen.
  • Overtuigingskracht bij onderhandelingen: met een realistisch en goed onderbouwd financieel plan kan u mogelijke partners of investeerders over de lijn trekken. Zij investeren natuurlijk het liefst in een gezonde en rendabele onderneming.

Wanneer is een financieel plan verplicht?

Het opstellen van een financieel plan is enkel verplicht bij de oprichting van een besloten vennootschap (bv), een naamloze vennootschap (nv) en een coöperatieve vennootschap (cv). Bij de ondertekening van de oprichtingsakte van bovenvermelde vennootschapsvormen moet u namelijk het financieel plan voor uw vennootschap aan uw notaris kunnen overhandigen.

Bij de oprichting van alle andere soorten ondernemingen en vennootschappen is het opstellen van een financieel plan niet verplicht. Desondanks wordt toch altijd aangeraden om een financieel plan op te stellen of op te laten maken door een boekhouder, ongeacht ondernemings- of vennootschapsvorm.

Begeleiding bij het opstellen van uw financieel plan

Wilt u graag de begeleiding van een expert bij het opstellen van uw financieel plan? Bij Ac|s hebben we alle kennis in huis om u te helpen een waterdicht en ijzersterk financieel plan op te stellen. Aarzel niet om ons te contacteren en maak een afspraak in één van onze vestigingen!

Contacteer ons

Stuur ons een bericht

Grote Baan 201, 2380 Ravels
Lierseweg 238, 2200 Herentals
Sint-Antoniusstraat 16, 2400 Mol
Parklaan 44, 2300 Turnhout
Beukenlei 24, 2960 Brecht
Desmedtstraat 23, 2320 Minderhout
Palmbosstraat 9a, 2990 Loenhout
Leuvensesteenweg 141, 3390 Tielt-Winge
Rauwelkoven 43a, 2440 Geel

Blijf up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks de belangrijkste updates!

Bij inschrijving gaat u akkoord met de privacyverklaring.